Overgangspresident in Madagaskar

Oppositieleider Andry Rajoelina is dinsdagavond aan de macht gekomen in Madagaskar. Daarmee komt een eind aan de maandenlange politieke patstelling in het land. Binnen de 24 maanden belooft Rajoelina verkiezingen te organiseren.
Andry Rajoelina werd dinsdagavond door een militaire raad als overgangspresident voorgedragen aan het parlement. Eerder deze maand, op 11 maart, had zijn voorganger en rivaal Marc Ravalomanana zijn macht overgedragen aan de militaire raad. Met zijn 34 jaar zou Rajoelina volgens de grondwet echter nog zes jaar te jong zijn om het hoogste ambt te mogen waarnemen. Zo laat Jeune Afrique weten.

Dansavonden


Als het Malagassische verleden de jonge Rajoelina een essentiële les heeft geleerd, dan is het wel dat wie de steun van de straat heeft, de hoogste macht kan grijpen. Reeds in 1972, 1991 en 2002 zijn op deze manier regimewissels tot stand gekomen.
Wat deze mobilisering betreft, wist Rajoelina van meet af aan goed wat hij deed. Als zoon van een militair van bescheiden afkomst, begon hij zijn carrière met het organiseren van concerten en dansavonden die, na verloop van tijd, in heel Antananarivo beroemd waren.

Zakenman en politicus


Daarna ging hij in de communicatiesector, waar hij een marketing- en reclamebureau uit de grond stampte. In 2007 maakte hij een opzienbarende intrede in de politiek, door in te zetten op een algemeen verrassingseffect. Hij wordt benoemd tot burgemeester van de hoofdstad Antananarivo.
Marc Ravalomanana moet het onderspit delven. Hoewel beiden aanvankelijk bondgenoten lijken, komt het uiteindelijk tot een botsing wanneer Ravalomanana het verlies van het burgemeesterschap niet aanvaardt.
Eind 2008 komt het tot een open conflict. Wanneer Ravalomanana Rajoelina’s televisiezender doet sluiten, wegens het uitzenden van een interview met voormalig president Didier Ratsiraka, mobiliseert Rajoelina, als reactie, zijn aanhang onder het volk in de hoofdstad.

Marionet 


Nu hij de macht heeft weten te grijpen, klinkt steeds vaker de vraag of Rajoelina geen marionet is. In elk geval zal deze nieuwe president moeten bewijzen dat hij de taak aankan en dat hij de beloofde overgang in een politiek gespleten land kan waarmaken.
Nadat hij zijn machtsoverdracht op de radio had bekend gemaakt, is afgetreden president Marc Ravalomanana met de noorderzon verdwenen. De democratisch verkozen ex-president had nog twee jaar van zijn ambtstermijn te volbrengen. Wellicht zal hij nu in vrijwillige ballingschap gaan. Zijn familie verliet het eiland al eerder.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3153   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift