Overgangsregering brengt relatieve rust in Tunesië

Strijd is echter nog niet gestreden

Vandaag wordt in Tunesië een nieuwe regering van nationale eenheid voorgesteld. De overgangsregering die de verkiezingen zal voorbereiden, zal gevormd worden door oude getrouwen van de gewraakte president Ben Ali en leden van drie oppositiepartijen, naast vakbondsmensen en mensenrechtenactivisten. Maar velen in Tunesië spreken nu al van de illegitimiteit van een dergelijke regering en wijzen op een gevaar voor de verwezenlijkingen van de revolutie.

Partijen die in het oude regime verboden waren, zoals de Communistische Arbeiderspartij en de islamitische partij Annahda maken geen deel uit van deze regering. Ze werden niet uitgenodigd om deel te nemen aan de onderhandelingen. Maar meer dan het betrekken van deze partijen, is de deelname van oude getrouwen van Ben Ali het grootste struikelblok voor een spoedige overgang naar democratie.

‘Deze regering is onwettig want gebaseerd op een grondwet die niet meer geldig is’, zei Hima Alhammami, woordvoerder van de Communistische Arbeiderspartij in een interview met Al-Jazeera. Ook dissidenten van andere oppositiepartijen en mensenrechtenactivisten hebben kritiek geuit op de huidige gang van zaken. Wat ze willen is niet alleen een voorbereiding voor verkiezingen maar vooral een herziening van de spelregels waarop een toekomstige regering zal gebaseerd worden. Ze willen een nieuwe grondwet die radicale veranderingen kan teweegbrengen. ‘Anders zullen de verwijzenlijkingen van de revolutie en de opofferingen van het Tunesische volk een maat voor niets zijn geweest’, zeggen de critici.

Naast de wil om radicale veranderingen is de vrees voor ontsporingen reëel. Het gewone leven moet ook zo snel mogelijk terug op gang komen. Nu al klagen de Tunesiërs over een tekort aan voedsel en benzine.

Het is om ontsporingen te vermijden en het land zo snel mogelijk op weg naar stabiliteit en democratie te helpen dat de oppositiepartijen die deelgenomen hebben aan de onderhandelingen hun samenwerking met de huidige eerste minister Mohammed Gannouchi legitimeren.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.