Overgangsregering laat toppolitici arresteren

De arrestaties zondag van een twintigtal toppolitici, waaronder enkele gewezen ministers, door het leger doen flink wat stof opwaaien in Bangladesh. Kranten en politici storen zich niet aan de arrestaties op zich, maar aan het feit dat de overgangregering het leger op pad heeft gestuurd zonder arrestatiebevelen.
De gearresteerde politici behoren tot de Awami League van Sheikh Hasina Wajed, de grootste oppositiepartij, en tot de Bangladesh National Party (BNP) van ex-premier Begum Khaleda Zia, die in oktober 2006 plaats ruimde voor een overgangsregering die de verkiezingen moest voorbereiden. De operatie gebeurde ’s ochtends vroeg en is het voorlopige orgelpunt van een arrestatiegolf waarbij in de voorbije drie weken 5000 mensen hun vrijheid verloren.

Onder de arrestanten is onder meer mediatycoon Musaddek Ali Fatu, de politieke secretaris van Khaleda Zia en eigenaar van twee televisiestations en een krant. Aan de kant van de BNP werden verder vijf voormalige ministers en drie gewezen parlementsleden opgepakt. De Awami League verloor drie gewezen ministers en een invloedrijke zakenman.

“Gewapende soldaten zijn om 1 uur ’s ochtends ons huis binnengestormd en hebben mijn man gevraagd mee te komen”, zegt Laila Akhter Bithi, de vrouw van gewezen minister van Binnenlandse Zaken Mohammad Nasim van de Awami League. “Toen we hen vroegen waarom ze hen meenamen, konden ze geen arrestatiebevel voorleggen”.

Juridisch vacuüm


Zowel in de pers als in de politiek is veel kritiek te horen op het juridische vacuüm waarin de operatie heeft plaatsgevonden. “Het is zonder twijfel nodig een grote schoonmaak te houden in de politiek en corrupte politici aan te pakken”, zo schrijft Nurul Kabir in het editoriaal van de Engelstalige krant “New Age, “Wat ontbreekt zijn specifieke aanklachten en transparantie. Wanneer de politici uiteindelijk vrijuit gaan bij gebrek aan bewijzen schiet de operatie haar doel voorbij”.

Schrijver en journalist Muhammad Zafar Iqbal deed een oproep om niet alleen de politici van de BNP en de Awami League voor de rechter te brengen: “De leiders van de Jamaat-e-Islami Bangladesh zijn ook corrupt, maar werden niet gearresteerd”. De fundamentalistische Jamaat-e-Islami was een coalitiepartner van de BNP in de laatste regering.

Straatgeweld


De politieke onrust in Bangladesh begon met grootschalig en bloedig straatgeweld van de Awami League tegen de overgangsregering die in oktober 2006 het roer overnam van de regeringcoalitie van BNP en Jamaat-e-Islami. De oppositie beschuldigde de ontslagnemende regering van partijdigheid bij de benoeming van de kiescommissie.

Op 11 januari riep president Iajuddin Ahmed de noodstoestand uit en een dag later kwam Fakhruddin Ahmed aan het hoofd van de interimregering. De verkiezingen die op 22 januari waren gepland werden afgelast en het leger begon met een grote schoonmaakactie onder corrupte politici.

De interimregering benoemde zondagavond de technocraat A.T.M. Shamsul Huda aan het hoofd van de kiescommissie. Hij volgt er de omstreden voormalige justitieminister M.A. Aziz op, die op 21 januari ontslag nam.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2563   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift