Overgewicht leidt tot onvruchtbaarheid bij Indiase vrouwen

Van de Indiase vrouwen die obesitas hebben zijn er negentig procent die te maken krijgen met het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS), een complexe hormonale ziekte die een impact heeft op de menstruatiecyclus, de vruchtbaarheid en de insulineproductie.
Van alle vruchtbare vrouwen in India zouden er volgens schattingen van gynaecologen ongeveer 35% last hebben van PCOS. Daardoor kunnen de vrouwen niet ovuleren en produceren ze te veel oestrogenen en androgenen, het mannelijke geslachtshormoon. Als gevolg van de ziekte ontstaat er overbeharing, zijn de vrouwen onvruchtbaar en verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Wereldwijd hebben ongeveer vijf procent van de vrouwen last van de aandoening.

Aanleiding van de grote groei PCOS-patiënten is de wijdverspreide obesitas in het land. Meer dan 80 procent van de vrouwen die aan PCOS lijden hebben een abnormaal lichaamsgewicht. Met naar schatting 35 miljoen diabetespatiënten voert India de lijst aan van landen met het hoogste aantal diabetici. “Elke maand zie ik meer dan vijftig patiënten met PCOS”, zegt dokter Wangnoo van het Apollo Hospital in The Times of India.

Door een ongezonde levensstijl van de jonge generatie kan de ziekte zich snel verspreiden. “Het voedsel van jonge meisjes bestaat in grote mate uit troep”, zegt dokter Mukherjee van het R.G. Kar Hopsital. Onderzoekers maken zich dan ook zorgen over de jonge leeftijd waarop vrouwen het PCOS-syndroom krijgen. Door de hoge druk in het onderwijs rest er maar weinig tijd meer om te spelen of te bewegen, waardoor jonge kinderen snel gewicht winnen.

Dokter Mukherjee ziet slechts één oplossing voor het probleem: “Bewegen en gewicht verliezen zijn de beste manieren om de insulinegevoeligheid te verbeteren. Het gewichtsverlies verbetert de menstruatiecyclus, het aantal ovulaties en de kans op een gezonde zwangerschap. IPS MDG5 (BV/MC)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.