“Overheid houdt niet genoeg rekening met dure olie” (peiling)

De meeste mensen denken dat olie in toekomst alleen maar duurder zal worden en dat de politici er best aan doen hun beleid daarop af te stemmen. Vooral in westerse landen hebben veel mensen de indruk dat de politici in hun plannen onvoldoende rekening houden met de olieschaarste, zo blijkt uit een peiling in zestien landen door het Amerikaanse WorldPublicOpinion.org
Bijna 15.000 mensen in 16 landen die samen 60 procent van de wereldbevolking uitmaken, moesten antwoorden op drie vragen. Of olie de volgende tien jaar nog duurder zal worden, met welk prijsscenario de politici het best rekening houden en van welk scenario de politici in hun land momenteel uitgaan.
Vooral in westerse industrielanden als Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben de mensen de indruk dat de politici zich onvoldoende voorbereiden op steeds duurder wordende olie. In de VS zei 76 procent te geloven dat de olievoorraden slinken, maar slechts 41 procent gelooft dat de regering maatregelen neemt om daarop te anticiperen. In Frankrijk geloofde 91 procent dat de olie opraakt en slechts 56 procent dat de regering die inschatting deelt, in Groot-Brittannië lagen de percentages op 85 en 56 procent.

‘Olie raakt op’


Globaal gezien zei 70 procent van de respondenten te geloven dat de olievoorraad opraakt en dat er wat moet ondernomen worden om alternatieve energiebronnen te vinden. Die mening is het wijdst verbreid in Zuid-Korea (97 procent), Frankijk (91 procent), Mexico (83 procent) en China (80 procent).
In 12 van de 16 landen geloofde een meerderheid dat hun regering er ook van uitgaat dat de olie duurder zal worden. In slechts twee landen was dat niet het geval: Nigeria (63 procent) en de Verenigde Staten (57 procent). Het verschil tussen de twee landen is dat de meeste Nigerianen het eens zijn met hun regering (53 procent), terwijl in de VS 76 procent denkt dat de regering op het foute spoor zit.
Op de vraag naar de evolutie van de olieprijs op tien jaar antwoordde 55 procent dat die
“veel hoger” en 24 procent dat die “hoger” zou liggen. De grootste pessimisten zijn de Fransen, die met 81 procent “veel hoger” antwoordden. De grootste optimisten zijn te vinden in China, waar slechts 29 procent een “veel hogere prijs” voorspelde en 46 procent een “hogere prijs.”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.