Overheid wil aantal 'freeters' terugdringen

Japan zoekt een oplossing voor het toenemende aantal ‘freeters’ - jongeren die geen vast werk hebben en hun hoofd boven water houden met tijdelijke banen. Experts waarschuwen dat de erg on-Japanse arbeidsvorm het sociale zekerheidssysteem ondergraaft en de productiviteit doet teruglopen.


Volgens cijfers van de regering telde Japan in 2000 1,93 miljoen ‘freeters’ tusen 15 en 34, bijna een verdubbeling ten opzichte van 1992. De overtuigde ‘freeters’ - een samentrekking van het Engelse ‘free’ en het Duitse ‘Arbeiter’ vinden dat ze beter leven dan de traditionele Japanse werknemers, die alles ondergeschikt moeten maken aan hun baan. Wie van tijdelijke opdrachten leeft, blijft makkelijker baas over zijn of haar leven. Maar veel jonge Japanners zijn ook ongewild in het systeem gesukkeld: bedrijven die in slechte papieren zitten werven niet meer zoveel mensen vast aan en proberen de gaten te vullen met tijdelijke werknemers. Freeters hebben minder financiële zekerheid - ze vallen buiten de officiële pensioenregeling, en sinds de Japanse economie begon te slabakken, is het ook moeilijker geworden genoeg opdrachten in de wacht te slepen om rond te komen. Jonge freeters komen daardoor vaak uiteindelijk in de horeca of in winkels terecht, waar ook veel mensen zonder va!
st contract werken.

De Japanse regering zou het liefst zien dat de rangen van de job-hoppers weer worden uitgedund. Volgens een witboek van de regering hebben ze door te band te weinig ervaring en kennis om in deze barre tijden aan werk te komen. Bovendien doen ze het geboorteaantal verder teruglopen omdat ze later trouwen en minder kinderen krijgen. Ze betalen minder belastingen en ondergraven daardoor het sociale zekerheidsysteem, dat nu al wankel is. Maar het ergste is dat ze de Japanse productiviteit drukken en op die manier de groei van de economie tegenhouden. De Japanse traditie van werknemersloyaliteit heeft bijgedragen tot een hoge productiviteit en het naoorlogs economisch wonder, zegt Rieko Kosugi, een vorser van het semi-openbare Onderzoeksinstituut van de Arbeid. Er moet dringend aandacht worden besteed aan de teloorgang van dat systeem, of Japan zal de gevolgen voelen.

De Japanse regering heeft onlangs 900 miljoen euro uitgetrokken voor een actieplan om vanaf volgend jaar de werkloosheid onder jongeren terug te dringen en meer jonge mensen van tijdelijke jobs te doen overstappen naar een vaste baan. Het geld gaat naar opleidingsprogramma’s die deelnemers leren omgaan met nieuwste computertoepassingen en kennis en vaardigheden overdragen die toegang geven tot beroepen in sectoren waar in de nabije toekomst veel nieuwe arbeidsplaatsen worden verwacht - de biotechnologie bijvoorbeeld, maar ook de welzijnszorg. Jongeren kunnen dergelijke opleidingen ten dele laten aanrekenen als schooltijd - waarmee vooral jongeren die schoolmoe zijn, overtuigd zouden moeten worden.

De Japanse werkloosheidsgraad bedraagt slechts 5,1 procent, maar van de jongeren tussen 15 en 24 zit meer dan 10 procent zonder werk. De Japanse regering moest vorig jaar meer dan 24 miljard euro uitgeven aan uitkeringen voor werklozen jonger dan 30. Ook veel jonge freeters hebben het moeilijk om rond te komen - volgens onderzoeken leeft de helft van hen nog bij hun ouders en verdient meer dan 70 procent minder dan 22.000 euro per jaar.

Maar volgens arbeidsexpert Kosugi moet de overheid er ook rekening mee houden dat veel Japanse jongeren geen zin hebben in de traditionele banen, die zo veeleisend zijn dat ze nauwelijks ruimte laten voor een privé-leven. Kosugi pleit voor een mentaliteitswijziging waardoor het aannemelijk zou worden dat werknemers af en toe van baan verwisselen en meer tijd kunnen nemen voor vakantie en voor hun kinderen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.