Overlevenden willen Killing Fields-tribunaal helemaal bijwonen

Overlevenden van de Cambodjaanse ‘Killing Fields’ willen het proces van hun voormalige beulen integraal bijwonen. Hun eis komt er nadat het Cambodjaanse parlement deze week het licht op groen zette voor een speciaal tribunaal dat de verantwoordelijken moet berechten van de genocide die tussen 1975 en 1979 in Cambodja plaatsvond. De overlevenden geloven dat hun aanwezigheid het tribunaal in goede banen kan sturen.
Het is belangrijk dat de regering ervoor zorgt dat overlevenden zoals ik het hele proces kunnen bijwonen, zegt Youk Chhang, directeur van het Cambodjaans Documentatiecentrum, dat sinds 1995 getuigenissen optekent van Cambodjanen die onder het dictatoriaal bewind van de Rode Khmers hebben geleden. Publieke deelname is een garantie voor de kwaliteit van het proces.

De Cambodjaanse premier Hun Sen steunt de vraag van de overlevenden van de Killing Fields. Het tribunaal zal openstaan voor het grote publiek en verschillende organisaties, zegt Helen Jarvis, adviseur van vice-premier Sok An. Die openheid is duidelijk vastgelegd in de wet op het tribunaal. Natuurlijk zullen er ook een aantal gesloten zittingen zijn, zoals dat ook elders het geval is.

Het Killing Fields-tribunaal moet vanaf midden 2005 functionarissen van het Rode Khmer-regime vervolgen voor de genocide. Van 1975 tot 1979 ging Cambodja gebukt onder de terreur en repressie van dictator Pol Pot en zijn maoïstische Rode Khmers. Bijna 1,7 miljoen Cambodjanen kwamen om het leven in werkkampen, bij hongersnoden of door executies.

Pol Pot zelf zal op het proces niet aanwezig zijn aangezien hij in 1998 is gestorven. Zijn minister van Buitenlandse Zaken Ieng Sary, die amnestie kreeg van de huidige Cambodjaanse regering, zal ook niet terechtstaan. Van de andere overgebleven Rode Khmer-leiders zullen enkel de militaire leider Ta Mok en Kaing Khek Iev die aan het hoofd stond van het weerzinwekkende ondervragingsbureau in Phnom Penh, op het beklaagdenbankje moeten verschijnen.

De laatste jaren is er heel wat commotie geweest rond de samenstelling van het nieuwe tribunaal. In tegenstelling tot de rechtbanken die voor Joegoslavië en Rwanda werden opgericht, zal het Killing Fields-tribunaal niet enkel bestaan uit een team van internationale juristen. Phnom Penh drong met succes aan op een gemengd team van internationale en lokale rechters. Tegen de achtergrond van een zwak juridisch systeem in Cambodja stellen de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch en Amnesty International een dergelijk gemengd team in vraag. Ook VN Secretaris-Generaal Kofi Annan heeft zijn bedenkingen bij een gemengde rechtbank. Die biedt volgens hem geen garanties voor onafhankelijkheid, onpartijdigheid en objectiviteit.

Zes jaar geleden lag het eerste ontwerp voor een speciale rechtbank in Cambodja al op tafel. Nadat het Cambodjaanse parlement afgelopen dinsdag 29 amendementen goedkeurde om de oprichting te bespoedigen, moet nog een oplossing gevonden worden voor het financiële plaatje. De processen, die drie jaar in beslag zullen nemen, zouden volgens de VN meer dan 50 miljoen dollar kosten. Het verarmde Cambodja en de internationale donorgemeenschap moeten dat bedrag bij elkaar sprokkelen. (KC/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.