Overstromingen in Thailand. En de boeren?

Veel media berichten over de overstromingen die de Thailandse hoofdstad bereiken en daar zowel de economie als werelderfgoed bedreigen. Maar wat met de boeren? Zij blijven verstoken van media-aandacht, al zou men toch verwachten dat ook de boeren erg te lijden hebben onder de overstromingen die nu al weken duren.

  • keithbcg Overstromingen in het noordoosten van Thailand keithbcg

‘Vooral de autohightechindustrie wordt getroffen’, klinkt het in de Thailandse media. Toyota, Nissan en Honda hebben hun productie moeten stilleggen. Als dat een maand aanhoudt, kan het 357 miljoen euro kosten. De angst is ook groot dat de overstromingen de hoofdstad zouden teisteren. Dat het kostenplaatje voor de Bangkokse economie hoog oploopt. Dat Unesco-erfgoed in gevaar komt. Maar wat met de rijstboeren op het platteland? De huidige overstromingen worden nu al destructiever genoemd dan de grote Aziatische Economische crisis van 1997-98. En voor het zuiden van het land verwacht men dat de overstromingen tot december kunnen aanhouden.

De Wereldbank schat dat de waterschade minstens 2,3 miljard euro of zelfs meer dan 4,7 miljard euro kan bedragen. ‘Verder kan het Thailandse BNP tot 2 procent afnemen’, meldt Kirida Bhaopichitr, econoom van de Wereldbank. Volgens hem moet Thailand zijn reguleringen versoepelen en nieuwe infrastructuurstandaarden instellen om zich te wapenen tegen overstromingen. Op die manier kan Thailand buitenlandse investeerders behouden, vindt hij.

Landbouw en export in gevaar

De huidige rijstexport loopt ernstige vertraging op door het noodweer en de verdere rijstopbrengst komt in het gedrang. ‘Al minstens 8,5 miljoen rai ( 1 rai = 1600m²) van de rijstvelden zijn overstroomd en beschadigd, die oppervlakte had vier tot vijf miljoen ton rijst kunnen opbrengen’, verklaart het Ministerie van Handel. De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties benadrukt dat Thailand een topexporteur van agrarische producten is, vooral van rijst.

Zo wordt gevreesd dat rijstopkopers uitwijken naar andere landen. De competitieve marktprijzen die de Indiërs en Vietnamezen nu aanbieden, baren de Thailandse uitvoerders zorgen. Mocht de export toch niet in gevaar komen, dan kunnen de prijzen voor Thailandse rijst sterk de hoogte ingaan, wat negatief zou uitdraaien voor de monden die moeten worden gevoed.

Voor boeren is niet alleen de rijst een probleem. Ook kippen, vee, rubber, groente, fruit en duizenden viskwekerijen moesten eraan geloven. Ook is het overstromingswater sterk vervuild door afval. Daarnaast hebben de overstromingen ook nog eens de kloof tussen de stad en het platteland onderlijnd. De overstromingen hebben dit jaar in alle sectoren huisgehouden, maar vooral de boeren betalen de rekening voor een droog Bangkok. Het water wordt namelijk stroomafwaarts omgeleid van Bangkok naar het platteland.

Overheid helpt

Aan rijstboeren die door de overstromingen schade leden, wordt een compensatie van 85,9 euro per 1600 m² beloofd. Op verschillende plaatsen worden voedsel, water en muskietennetten verdeeld. Yingluck Shinawatra, eerste minister van Thailand, zegt dat dat de prioriteit was. Toch verlangen ontheemden vooral een toekomstbeleid van de overheid. Daarom wordt ook psychologische bijstand voorzien, aangezien duizenden Thailandse burgers tekenen van depressie vertonen door hun uitzichtloze situatie.

Ook positief nieuws

Toch is er ook positief nieuws. De productie van suiker, Thailands andere grote uitvoerproduct, werd maar met twee tot drie procent door de overstromingen geraakt. Thailand heeft er verder vertrouwen in om volgend jaar een hogere rijstopbrengst te hebben door de overstromingen, al zal de huidige opbrengst wel rampzalig zijn. Ze rekenen in 2012 op een totaalopbrengst van 25 miljoen ton rijst, dat bleek uit studies die door de regering werden uitgevoerd. De regering verwacht dat de export zal blijven doorgaan. Of dit de verloren tweede oogst van dit jaar kan compenseren blijft een onbeantwoorde vraag.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.