Overstromingsrichtlijn moet voor drogere voeten zorgen

De Europese Commissie wil de EU-lidstaten verplichten overstromingen te voorkomen en het risico op natte voeten in te schatten door middel van overstromingskaarten. België werkt daar al aan.

De Europese Commissie stelt vandaag (18 januari) de zogenaamde overstromingsrichtlijn voor. Die moet ervoor zorgen dat de lidstaten het risico op overstromingen beter kunnen inschatten en dat ze maatregelen nemen om de schade te beperken. Bijvoorbeeld door geen bouwvergunningen meer af te leveren in overstromingsgebieden. Vlaanderen telt 72.000 hectare overstromingsgebied en tien procent daarvan is ingekleurd als woongebied.

De nood aan strengere regels is groot. Verschillende Europese landen werden de voorbij jaren getroffen door catastrofale overstromingen - onder meer van de Donau en de Elbe. Sinds 1998 hebben overstromingen in Europa meer dan 700 doden gemaakt en een half miljoen mensen tot een (tijdelijke) verhuis aangezet, zegt Milieucommissaris Stavros Dimas. Europa leed voor meer dan 25 miljard euro verzekerde economische schade.

In de toekomst zal het aantal overstromingen in Europa nog toenemen, gelooft Dimas. Naast de veronderstelde gevolgen van klimaatverandering, dreigen oprukkend beton en indamming van rivieren de gevolgen van zware regenval erger te maken. En dan is er ook nog de slordige ruimtelijke ordening. Het aantal bedrijven in overstromingsgebieden blijft stijgen, zegt de Europese Commissie.

België heeft veel te winnen bij de richtlijn, denkt Stefan Sheuer van het European Environmental Buereau (EEB). Het krijgt vaak de gevolgen te verwerken van het slecht waterbeheer van de landen stroomopwaarts. De koepel van milieuorganisaties gelooft dat de richtlijn de basis kan vormen voor een meer doordacht gebruik van land in risicovolle gebieden.

Brandverzekering

De Europese richtlijn wil dat overheden officiële overstromingskaarten opstellen die tonen welke gebieden met zekerheid overstromen. De Belgische gewesten zijn daarmee al bezig in het kader van de verplichte verzekering tegen natuurrampen. De nieuwe wet op de natuurrampenverzekering van juli 2005 maakt overstromingsrisico’s een verplicht onderdeel van de brandverzekering. Maar de uitvoering van die wet laat op zich wachten. Zo is er nog steeds geen duidelijkheid over de vraag welke woningen in een hoog risicogebied liggen. (ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.