Overzeese hulppoging voor Gaza afgeblokt

Een schip van de Free Gaza Movement, met medische voorraden, cement en speelgoed aan boord, is dinsdag door de Israëlische marine onderschept. De passagiers zijn gevangengenomen, waaronder Nobelprijswinnaar Máiread Corrigan-Maguire.
  • freegaza.org 'Free Gaza' en 'Spirit of Humanity' in de haven van Larnaca freegaza.org
Israël heeft woensdag 21 van de opgepakte passagiers terug vrijgelaten, maar ondermeer het Amerikaans parlementslid Cynthia McKinney en de Nobelprijswinnaar uit 1977, Máiread Corrigan-Maguire, blijven gevangen.

Schending


‘Als een boot met hulpgoederen zoals geneesmiddelen en speelgoed voor kinderen dan ook buiten Israëlische territoriale wateren wordt aangevallen en gekaapt is dit niet alleen een schending van internationale rechtsregels, maar tevens een immorele en inhumane daad’, zeggen het Centrum voor Ontwikkeling, Documentatie en Informatie Palestijnen (CODIP) vzw en het Vlaams Palestina Komitee (VPK) vzw.
Ook eerdere overzeese hulppogingen werden door Israël in de kiem gesmoord. De Israëlische Zeemacht hield in december en januari al twee boten tegen en deed ze bijna zinken.

Geen toestemming


De organisatoren vroegen geen toestemming aan Israël, ‘omdat Israël zelf zijn autoriteit van bezettende macht onteert’. Ze stuurden wel een intentieverklaring naar de ministeries van Defensie en Buitenlandse zaken, de overheersende machten in Gaza.
De beweging maakte haar plan echter wel waterdicht door via internationaal water onmiddellijk naar de Gazastrook te zullen varen zonder in Israëlisch vaarwater te komen. In de intentieverklaring meldde de beweging ook al welk materiaal zou vervoeren en dat het geen bedreiging zou vormen voor de Israëlische veiligheid of gewapende troepen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.