Paars II 'vervuilt' Belgisch budget ontwikkelingssamenwerking (11.11.11)

Gisteren (dinsdag) ondertekende de Belgische minister Armand De Decker samen met zijn Europese collega’s een belofte om de Europese ontwikkelingshulp tegen 2015 te verdubbelen. Maar de Belgische ontwikkelingssamenwerking daalde in 2004 en dreigt dit jaar te stagneren. De regering-Verhofstadt past bovendien kunstgrepen toe om te doen uitschijnen dat het budget stijgt, zegt De Vlaamse Noord-Zuidkoepel 11.11.11 vandaag.
Hoe gaat België tegen 2010 in godsnaam 0,7 procent van zijn bruto binnenlands product besteden aan zijn ontwikkelingshulp? Dat vraagt de koepel van de Belgische Noord-Zuidbeweging zich af bij de presentatie van de jongste cijfers over de ontwikkelingssamenwerking.

We hadden een daling verwacht, maar toen we de cijfers van de OESO binnenkregen, vielen we van onze stoel, zegt Soumaya Zaougui van 11.11.11. In 2004 gaf de Belgische staat 1,16 miljard euro uit voor hulp aan het Zuiden, bijna een half miljard minder dan het jaar voordien. Het gaat om een daling met 30 procent.

De daling is minder groot dan ze lijkt, want het recordcijfer van 2003 werd bereikt met een vestzak-broekzakoperatie. België schold toen een gigantische Congolese schuld kwijt van 600 miljoen euro die dateerde van het begin van de jaren ‘90.

Vorig jaar boekte België een kwijtschelding van 50 miljoen Congolese schuld als uitgaven in het kader van ontwikkelingssamenwerking. Een boekhoudkundige truc, zegt Zaougui. Het gaat om een schuld aan Belgacom die nog dateert van het Mobutu-tijdperk en eigenlijk niets meer waard is.

België past volgens 11.11.11 nog meer kunstgrepen toe om te laten uitschijnen dat het meer geld uitgeeft aan ontwikkelingssamenwerking. België zuiverde een schuld aan de Wereldbank aan. Het ontwikkelingscomité van de OESO, dat de zuiverheid van de cijfers controleert, liet 33 miljoen euro passeren bestemd voor de opvang van asielzoekers in België. Dat zijn kunstgrepen om te tonen dat België zich houdt aan het wettelijk vastgelegde groeipad om de 0,7 procentnorm te halen, zegt Zaougui.

Die internationale fatsoennorm slaat op het deel van het bruto binnenlands product dat landen aan ontwikkelingshulp besteden. O,7 procent is het internationale streefdoel. België wil tegen 2010 al 0,7 halen.

In 2004, zo toont het jaarrapport van 11.11.11, zat België aan 0,41 procent. De Decker had in een nota nochtans 0,45 procent vooropgesteld als streefdoel. Dit jaar dreigt België voor het tweede jaar op rij het wettelijk vastgelegde groeipad te missen. Een nieuwe besparingsronde kan een stagnatie opleveren, waarschuwt Bogdan Vanden Berghe, waarnemend secretaris-generaal van 11.11.11.

De koepel van de Noord-Zuidbeweging waarschuwt voor wat het noemt de vervuiling van de ontwikkelingsbudgetten. De OESO klasseerde in 2004 14 miljoen euro aan ontwikkelingsgeld als “oneigenlijke uitgaven” die niet mogen meegerekend worden voor het behalen van de 0,7 procentnorm. Het gaat onder meer om de Belgische bijdrage aan de VN-vredesmacht in Congo (Monuc), goed voor bijna zeven miljoen euro. We steunen de missie van de Monuc, zegt Vanden Berghe. Maar het is een gevaarlijke ontwikkeling als landen uitgaven voor Defensie gaan betalen uit de pot van ontwikkelingssamenwerking. De regels van de OESO verbieden dat voorlopig, maar onder meer De Decker pleit voor een versoepeling.

Vanden Berghe, die getipt wordt als de nieuwe algemeen secretaris van 11.11.11, juicht toe dat de regering Belgische bedrijven aanmoedigt om te investeren in ontwikkelingslanden. Dat de haven van Antwerpen wil investeren in het Congolese Matadi is prima. Maar we verwachten dat de Belgische overheid duidelijke regels opstelt. De Decker moet gebonden hulp uitsluiten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.