Paarse tomaten op weg naar Europa

Een lading paars tomatensap is vanuit Canada op weg naar het Verenigd Koninkrijk voor tests. Het sap, dat afkomstig is van genetisch gemanipuleerde tomaten, bevat stoffen die het risico op kanker zouden verminderen. Onderzoek moet nu uitwijzen of de antioxiderende krachten van de vrucht wel degelijk effectief zijn.

1.200 liter genetisch gemodificeerd tomatensap zal in het Verenigd Koninkrijk tests ondergaan voor zijn heilzame werking. De tomaten hebben hun kleur te danken aan de hoge dosis anthocyaan die ze bevatten. Anthocyaan is een antioxidant die oorspronkelijk te vinden is in onder andere bosbessen en bloedappelsienen. Deze stof kan volgens The American Cancer Society (ACS) het risico op kanker sterk naar beneden halen.

De werking van anthocyaan is reeds bewezen op muizen, die een hogere weerstand kregen voor de ziekte en beduidend langer leefden. Dat deze antioxiderende stof ook effect heeft bij mensen is nog niet zeker en zal dus binnenkort in Europa getest worden.

De keerzijde van genetische manipulatie

Oorspronkelijk kwam het idee van de genetisch gemodificeerde groente van het Engelse John Innes Centre (JIC), een wetenschappelijk centrum dat onderzoek doet op vlak van plantkunde en microbiologie. Het onderzoek moest uiteindelijk verder uitgewerkt worden in Canada doordat de wetgeving in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa strenger is op het gebied van het telen en vermarkten van genetisch gemanipuleerde planten. Zo zijn er bij ons bijvoorbeeld enorm strenge voorwaarden en procedures verbonden aan het commercialiseren van gemodificeerd voedsel, wat niet het geval is in de Verenigde Staten.

Dat Europa er zo’n strikte regelgeving op na houdt, heeft te maken met de onzekerheid van de effecten die gemanipuleerd voedsel op onze gezondheid en het milieu hebben. Elk product is anders en moet daarom afzonderlijk onderzocht worden. Over de gevolgen op lange termijn is er zelfs nog niets bekend omdat er tot nu toe bijna nog geen onafhankelijk onderzoek naar gedaan werd.

Omwille van die onzekerheid, is voorzichtigheid geboden. Er is bijvoorbeeld een groot risico op bedreiging van de biodiversiteit wanneer genetisch gewijzigde planten zich kruisen met wilde plantensoorten. Door kruisbestuiving kunnen er ook nieuwe onvoorziene plantensoorten ontstaan, die bijvoorbeeld erg giftig kunnen zijn.

Dat de paarse tomaat ook effectief in de winkel komt is nog niet zeker en zal afhangen van verder onderzoek.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.