Pakistaans vredesfestival groot succes

De rust blijft broos, gezien de bloedige zelfmoordaanslag op een bushalte gisteren, maar de bevolking in de Pakistaanse Swatvallei, aan de grens met Afghanistan, wil zich niet meer laten kisten. De afgelopen drie weken zijn de mensen massaal afgekomen op het Vredesfestival, het eerste grote publieke evenement in twee jaar tijd.
Op de plaats waar de Taliban een jaar geleden nog preken uitsprak over de hoofden van de bevolking, dansen nu eunuchen en maken volkszangers muziek. Mannelijke en vrouwelijke artiesten, ambachtslieden en zelfs stuntmannen tonen hun kunsten op de podia en in de marktkramen.

Groots



Het drie weken durende vredesfestival Amn Mela, dat dit weekend wordt afgesloten, is georganiseerd door de provincie Khyber Pakhtunkhwa (voorheen de Noordwestelijke Grensprovincie) om het schilderachtig mooie Swatdistrict weer op de toeristische kaart te zetten – en om het moreel van de bevolking weer op te vijzelen. “Het is groots”, zegt de 25-jarige Jamila Bibi, “we hadden nooit gedacht dat het leven ooit nog weer normaal zou worden.”

Na de aanvang van de Amerikaanse operatie in Afghanistan trokken de Taliban over de grens met Pakistan, eerst in de wetteloze regio’s van de Federaal Bestuurde Stamgebieden, maar daarna steeds meer in de Noordwestelijke Grensprovincies, met name de Swatvallei. In plaats van de adembenemende bergen vestigden de islamitische strijders hun aandacht op de goddeloze cd-winkels en vielen ze agenten en soldaten aan. Pas na een offensief van het Pakistaanse leger, vorig jaar, werden ze verdreven.

De 1,7 miljoen Pakistani’s in Swat kunnen nu weer een beetje ademhalen. Bibi zegt dat ze door het festival voor het eerst in drie jaar tijd ver van huis durft te gaan. “Het is mijn diepste wens dat het hier nu kalm blijft.”

Toerisme



Het waren de bewoners zelf die weer een festival wilden, vertelt Abdur Rahim, voorzitter van de Federatie van Handelaren, om het toerisme weer uit het slop te krijgen. Hotels waren vernield en door de onrust liepen hun eigenaren een honderden miljoenen aan inkomsten mis. Samen met de regering werd het festival georganiseerd.

“Het zou onder de Taliban nooit hebben gemogen”, zegt informatieminister Mian Iftikhar Hussain. “ ‘Amusement’ kwam in hun woordenboek niet voor. Muziek en dans waren verboden. Maar de mensen verwerpen deze versie van de islam”, zegt hij, wijzend op de massale toestroom van toeristen.

Jamil Chaudhry uit Lahore heeft er tien uur voor heeft gereden. “We kwamen hier altijd ieder jaar, met familie. Behalve de laatste twee jaar.” Nu kan hij de oude gewoonte weer in ere herstellen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.