Pakistaanse agenten nemen ontslag uit angst voor aanslagen

De reeks zelfmoordaanslagen in Pakistan heeft een demoraliserend effect op politie en leger in de tribale grensregio’s met Afghanistan. De regio is een veilige haven geworden voor Al-Qaeda en de Taliban. Honderden Pakistaanse politieagenten hebben ontslag aangevraagd omdat ze vrezen voor hun leven.
Meer dan 130 mensen kwamen de afgelopen week om bij aanslagen op politie- en legerdoelen in Pakistan. De bomaanslagen zijn vermoedelijk een vergelding voor de bestorming van de Lal Masjid (Rode Moskee) in Islamabad, waarbij 75 sympathisanten van de Taliban omkwamen. De fundamentalisten zijn ook tegen de steun die president Pervez Musharraf geeft aan de ‘strijd tegen terreur’ die de Verenigde Staten en de Navo voeren in Afghanistan. 
Na de verliezen van afgelopen week, de zwaarste die de Pakistaanse ordediensten ooit leden in vredestijd, zijn veel politiemensen vertrokken of op lang verlof gegaan. “We zijn bang om gezien te worden in uniform. De militanten zijn beter uitgerust dan wij. En iemand die een zelfmoordaanslag wil plegen, is niet tegen te houden”, zegt een politieagent in Swat. De dreiging wordt zo serieus genomen dat politieagenten van hogerhand toestemming kregen in burgerkleding te werken.
De Noordwestelijke Grensprovincie telt in totaal 35.000 politiemensen op en bevolking van 22 miljoen mensen. De Federaal Bestuurde Tribale Regio’s (FATA) hebben 7.000 ‘khasadar’ (lokale politie) op vier miljoen mensen. Dit wordt algemeen gezien als onvoldoende, ondanks het feit dat de Grensprovincie ook een beroep kan doen op de 17.000 man tellende Militaire Grenspolitie.
Momenteel zijn ook ongeveer 80.000 gewone militairen gestationeerd langs de Pakistaanse grens met Afghanistan, om bewegingen van militanten in de gaten te houden. Maar het leger is beperkt in zijn handelen vanwege een staakt-het-vuren dat in september werd overeengekomen met tribale leiders in de regio. De regering wil dat akkoord graag in stand houden.
“Vooral in gebieden als Swat, Tank en Dera Ismail Khan is het onverantwoord om een uniform te dragen”, zegt een politieagent uit Swat.
“Onze troepen hebben gebrek aan training, materiaal, voertuigen en wapens. Ze zijn heel slecht voorbereid”, zegt een hoge politiemedewerker. Hij bevestigt dat honderden politiemannen ontslag hebben aangevraagd omdat ze bang zijn voor hun veiligheid. De meeste aanslagen van afgelopen week hadden plaats in de Noordwestelijke Grensprovincie. De meeste dodelijke slachtoffers vielen onder militairen. “Vooral in gebieden als Swat, Tank en Dera Ismail Khan is het onverantwoord om een uniform te dragen”, zegt de politieagent uit Swat.
Donderdag vielen bij een aanslag met een bomauto in Hub, dertig kilometer ten westen van Karachi, 26 doden. Daaronder bevonden zich zeven politieagenten. Zes andere politieagenten en burgers kwamen om bij opleidingscentrum van de politie in de stad Hangu in de Noordwestelijke Grensprovincie.
De Afghaanse president Hamid Karzai heeft Pakistan herhaaldelijk beschuldigd van betrokkenheid bij de geheime opleiding van zelfmoordenaars die vervolgens aanslagen zouden plegen in Afghanistan. De terroristen richten zich nu echter steeds vaker op doelen in Pakistan zelf.
De Verenigde Naties hebben hun personeel in FATA en de Noordwestelijke Grensprovincie geadviseerd uit de buurt van installaties en gebouwen van de politie en het leger te blijven. Alle VN-organen hebben hun activiteiten beperkt of gestaakt.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.