Pakistaanse eucalyptus gaat voor de bijl

De Pakistaanse stad Lahore heeft de voorbije weken 1.200 eucalyptusbomen laten omhakken, en dat is nog maar een begin. De ooit zo populaire boomsoort put de grondwatervoorraden te zeer uit. Milieubeschermers vinden de radicale kaalslag overdreven.
Eindeloze rijen bomen in Lahore dragen een grote rode stip - het teken dat ook zij spoedig voor de bijl zullen gaan. Veel van die bomen zomen de wegen en het kanaal af die door de stad lopen.

Het bestuur voor Bossen en Milieubescherming van Punjab, de provincie waarvan Lahore de hoofdstad is, had de eucalyptus in juni als “milieuonvriendelijk” bestempeld. Dat blijkt nu neer te komen op een doodsvonnis voor de boomsoort in de hele provincie. Er mogen ook geen nieuwe eucalyptusbomen meer worden geplant.

De plantsoendienst van Lahore zegt dat de uit Australië ingevoerde boomsoort het grondwaterpeil alarmerend doet zakken. Het bestuur voor Bossen en Milieubescherming van Punjab plaatste in juni een advertentie in verscheidene kranten waarin de eucalyptus overladen wordt met nog meer milieuzonden. Hij zou ook de vruchtbaarheid van de bodem aantasten. De slanke, hoog opschietende bomen moeten vervangen worden door lokale boomsoorten, vindt het bestuur.

Maar precies daar gaat de overheid in de fout, vinden milieubeschermers. “De eucalyptus moet geleidelijk aan vervangen worden”, zegt Amjad Aslam van het Wereldnatuurfonds (WNF) in Pakistan. “Plaatselijke besturen kunnen best meteen al beginnen inheemse soorten te planten naast de eucalyptusbomen. Neem, Arjun, Peepul, Amaltas, Burma en Sukchain zijn enkele van de soorten die in aanmerking komen volgens het WNF. De nieuwe aanplant moet volgens het WNF drie à vijf jaar krijgen om groot genoeg te worden voordat de omringende eucalyptusbomen worden gerooid.

De eucalyptus werd rond het einde van de 19de eeuw door de Britten geïntroduceerd op het Indische subcontinent. De boomsoort groeit heel snel, is bestand tegen lange droogteperiodes en kan meer dan honderd meter hoog worden. Maar eucalyptusaanplantingen halen wel heel veel water uit de grond. De overige begroeiing in de buurt lijdt daaronder.

Toch werden er in Pakistan in de jaren 80 en 90 nog veel eucalyptusbomen geplant. Dat gebeurde met Amerikaanse ontwikkelingssteun. Donors investeren graag in eucalyptusplantages omdat de resultaten door de snelle groei gauw zichtbaar worden. De bedoeling was arme mensen met de houtproductie een alternatieve bron van inkomsten te bieden.

In heel Pakistan groeien door die massale aanplanting nu miljoenen eucalyptusbomen. Volgens de regering worden er daarvan elk jaar 200.000 omgehakt om er lucifers en brandhout voor tabaksdrogerijen van te maken. Eucalyptushout is minderwaardig en kan voor niet veel anders dienen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.