Pakistaanse meisjes geven toe aan boerka-eisen Taliban

Dreigbrieven waarin Taliban-aanhangers bewoners van de grensstreek van de Noordwestelijke Grensprovincie opdragen islamitische kleding te dragen, hebben het gewenste effect: meisjes gaan nu gesluierd naar school of ze blijven thuis.
Alle leerlingen van de Rijkshogeschool voor Meisjes in Par Hoti in het district Mardan, dragen boerka’s (kledingstukken die hun lichaam van top tot teen bedekken). De nieuwe kledingcode werd ingevoerd nadat het schoolbestuur een brief kreeg waarin stond dat leerlingen zich volgens de islamitische voorschriften moesten kleden.  
“Het is een nieuwe ervaring voor leerlingen die dit niet gewend waren”, zegt Safia, die in de zevende klas zit. “We willen als ouders niet dat onze kinderen worden aangevallen”, zegt Jamil Khan uit Mardan, wiens dochters nu allebei een boerka dragen naar school.  
De groeiende invloed van de Taliban in de poreuze grensstreek betekent dat het onderwijs aan meisjes onder vuur ligt, zoals in het verleden het geval was tijdens het Talibanbewind in buurland Afghanistan. Daar was onderwijs aan vrouwen verboden en ze mochten zich alleen in het openbaar vertonen onder begeleiding van een man.   
Militante groepen die het Taliban-gedachtegoed aanhangen, gebruiken verschillende middelen om het onderwijs aan vrouwen te saboteren, zoals het sturen van brieven aan scholen en het geven van waarschuwen via de radio. Die waarschuwingen kwamen de afgelopen maanden vooral van de radicale geestelijke Maulana Fazlullah.  

Radiopreek


“Onderwijs aan vrouwen is tegen de sjaria; het beste leerinstituut voor vrouwen is hun huis”, bulderde de 38-jarige geestelijke tijdens zijn laatste radiopreek, voordat hij op 5 juli onderdook. Fazlullahs radiopreken zijn meestal gericht tegen het Westen, maar onlangs moest ook de anti-poliocampagne in zijn land het ontgelden.
Met als gevolg dat de campagne een dekking van slechts 96 procent had. Vooral in de grensregio weigerden mensen mee te werken. Pakistan is een van vier landen waar het poliovirus nog niet is uitgeroeid. De andere landen zijn Afghanistan, India en Nigeria.  
Fatima, onderwijzeres in Swat, maakt zich grote zorgen over de groeiende invloed van de fundamentalisten. “Het is verschrikkelijk”, zegt ze per telefoon. “Deze trend om meisjes te ontmoedigen naar school te gaan, kan de laatste nagel in de doodskist van de ontwikkeling van vrouwen betekenen.”  
Ze zegt dat de lagere school waar ze lesgeeft, twee maanden geleden tweehonderd leerlingen had. Nu zijn dat er nog maar tachtig. In de nabijgelegen dorpen Imam Dehri, Koza Banda, Bara Banda, Kabal en Char Bagh zouden de afgelopen twee maanden in totaal 8.000 meisjes van school gegaan zijn. 

Lezen en schrijven


In Pakistan kan 32 procent van de vrouwen lezen en schrijven. In de Noordwestelijke Grensprovincie is dat 30 procent en in de Federaal Bestuurde Tribal Regio’s (FATA), die onder direct bewind staan van Islamabad, slechts 3 procent.  
Militante Taliban-aanhangers zijn zelfs actief in Peshawar, de hoofdstad van de Noordwestelijke Grensprovincie. Daar dreigden ze het bekende Khyber Medisch College met geweld als alle vrouwelijke studenten op de campus niet binnen drie weken in boerka zouden verschijnen.
“We hebben diverse telefoontjes ontvangen waarin ons gevraagd werd strikte regels rond het dragen van boerka’s te hanteren en vrouwelijke en mannelijke studenten te scheiden”, zegt het hoofd van de opleiding, professor Fazal Ahmad. De bellers eisten ook overplaatsing van vrouwelijke studenten naar het Khyber Medisch Meisjescollege in township Hayatabad, zodat ze daar hun studie konden afmaken op een campus zonder mannen.  
De Universiteit van Peshawar krijgen al maandenlang soortgelijke bedreigingen. De universiteit heeft 5.000 vrouwelijke studenten. Volgens docent Rehmat Kalam draagt ongeveer 20 procent van de vrouwelijke studenten een boerka.   Maulana Fazal Ali, minister van Onderwijs van de Noordwestelijke Grensprovincie, zegt dat de overheid haar best doet om onderwijs voor vrouwen te promoten.
“We verstrekken al twee jaar gratis leerboeken en schooluniformen aan meisjes. Dat laat zien dat we geïnteresseerd zijn in onderwijs voor vrouwen”, zegt de minister, die behoort tot de Muttahida Majlis-i-Amal, een alliantie van religieuze partijen die de Taliban steunen. De overheid zou volgens hem opdracht hebben gegeven om meisjesscholen in de provincie te beveiligen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.