Pakistaanse oppositie beschuldigt Musharraf van vertragingsmanoeuvres

President Pervez Musharraf probeert de vorming van een coalitieregering in Pakistan te vertragen of te verhinderen. Dat zeggen de leiders van de twee politieke partijen die als grote overwinnaars uit de bus kwamen bij de Pakistaanse verkiezingen van februari.
De Volkspartij van Pakistan (PPP) onder leiding van Asif Zardari, de weduwnaar van de vermoorde Benazir Bhutto, en de Pakistaanse Moslimliga-Nawaz (PML-N) van voormalig eerste minister Nawaz Sharif hadden geëist dat Musharraf het signaal van de kiezer zou eerbiedigen. Maar de president lijkt niet aan inbinden te denken.
De zegevierende PPP en de PML-N krijgen de steun van de Awami Nationale Partij (ANP) onder leiding van Asfandyar Wali. De PPP is de grootste partij na de verkiezingen in februari, met 89 zetels in het parlement, terwijl de PML-N 67 zetels haalde en de nationalistische ANP er tien in de wacht sleepte. Op een bijeenkomst eind februari riepen de drie partijen de president gezamenlijk op om het nieuwe parlement onverwijld samen te roepen. Maar dat is het laatste waar Musharraf aan denkt.
Volgens Zafar Abbas van de invloedrijke krant ‘Dawn’ bespreekt Musharraf met een aantal trouwe bondgenoten, waaronder de Pakistan Moslimliga Quaid (PML-Q) verschillende opties om de vernietigende uitslag van de verkiezingen het hoofd te bieden. “Voor sommige partijen, waaronder de PML-Q, is het puur een zaak van politiek overleven. Dat geldt trouwens ook voor de president, die goed beseft dat de meerderheidspartijen zijn bloed willen”, zegt Abbas.
De zegevierende partijen willen het herstel van de oorspronkelijke grondwet uit 1973 en de terugkeer van de rechters in het hooggerechtshof. Die werden door Musharraf ontslagen nadat ze in november 2007 weigerden zijn grondwetswijzigingen goed te keuren.
“Het volk heeft een duidelijk signaal gegeven aan Musharraf”, zegt Shehbaz Sharif, de voorzitter van de PML-N. “De meerderheid van de partijen is het erover eens dat Musharraf afstand moet doen van zijn bevoegdheid om een verkozen regering de laan uit te sturen”. Sharif wijst er op dat de drie partijen een afzettingsprocedure kunnen starten tegen de president, omdat ze daarvoor over het nodige aantal zetels in het parlement beschikken.
Eind februari gonsde het van de geruchten dat Zardari onder druk van het presidentiële kamp in belangrijke delen van het land een coalitie zou vormen met de PML-Q. Het zou dan veel moeilijker worden om de opperrechters opnieuw benoemd te krijgen of de president af te zetten. Maar op de bijeenkomst met de andere partijen maakte Zardari meteen duidelijk dat de PPP niet zou zwichten onder de druk en dat zijn partij vastbesloten was om een echte democratie te installeren in Pakistan.

Complot


Nu Musharraf niet in zijn opzet geslaagd is om Zardari en de PPP te verleiden, lijkt hij er niet erg happig op om het nieuwe parlement samen te roepen, ondanks herhaaldelijke oproepen van de winnende partijen. Zijn lange vergaderingen met leiders van de verliezende PML-Q hebben de geruchten intussen gevoed dat hij op plannen broedt om de vorming van een regering te voorkomen of uit te stellen.
Maandag ontkende de woordvoerder van de president, Rashid Qureshi, nog dat Musharraf een samenzwering op poten zet tegen de politieke partijen. Maar hij voegde er ook meteen aan toe dat de president niet van plan is om af te treden of de opperrechters te herbenoemen. “De verkiezingen waren bedoeld om de nationale en provinciale parlementen te kiezen. Ze hebben dan ook niets te maken met de toekomst van de president, die voor een periode van vijf jaar verkozen is’’, zei Qureshi in een verklaring.
Voormalig cricket-speler en huidig oppositielid Imran Khan vindt die redenering onzin. “In plaats van het verdict van het volk te aanvaarden met gratie en waardigheid, kiest Musharraf ervoor om er tegen in te gaan en verder te leven in een staat van ontkenning”, zegt hij. Als de uitslag van de verkiezingen niet gerespecteerd wordt, zullen de mensen “geen andere keuze hebben dat op straat komen, en dat is iets dat Pakistan zich misschien niet kan veroorloven. De militaire dictatuur moet beseffen dat verzet tegen de wil van het volk alleen chaos en anarchie zal opleveren.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.