Pakistaanse president bekrachtigt Sharia-akkoord met Taliban

De Pakistaanse president Asif Ali Zardari heeft maandag een akkoord ondertekend dat de sharia, de islamitische wetgeving, invoert in het Malakand district. Eerder had het Pakistaanse parlement hem hiertoe opgeroepen.
Het gaat om een bekrachtiging van het vredesakkoord dat op 16 februari werd gesloten tussen de provinciale autoriteiten van de Noordwestelijke Grensprovincie (NWFP) en de Pakistaanse taliban of de Tehreek-i-Taliban Pakistan (TTP). Deze overeenkomst moest een einde maken aan de bijna twee jaar durende strijd in de regio. In ruil voor het invoeren van de sharia in Malakand zouden de taliban hun wapens neerleggen. Het parlement stemde unaniem om het verdrag te verlengen. Enkel de MQM (Muttahida Quami Movement) onthield zich.
Vorige week donderdag leek het nog de andere kant op te gaan. De leider van de Beweging ter Invoering van Mohammeds Wet (Tehreek Nifaz-e-Shariah Muhammadi) had zich teruggetrokken uit de onderhandelingen met de Pakistaanse regering omdat er te weinig vooruitgang werd geboekt. De man in kwestie, Mullah Sufi Mohammad, is de schoonvader van Maulana Fazullah, ook bekend als FM Mullah, omdat hij via verschillende illegale radiostations de boodschap van de taliban verspreidt.

Terreur in de Swat-vallei


Malakand ligt in het noorden van de Noordwestelijke Grensprovincie en omvat ook de Swat-vallei, ondertussen berucht omwille van de bloedige terreurcampagne die de taliban er voerden. De problemen begonnen zo’n twee jaar geleden toen strijders uit buurland Afghanistan er hun toevlucht zochten. Samen met de lokale radicale clerus gingen ze de strijd aan tegen alles wat in hun ogen ‘onislamitisch’ was. Meisjesscholen werden platgebrand, kapperszaken gesloten, cd’s en dvd’s verboden, overtreders van hun strenge wetten werden fysiek getuchtigd of terechtgesteld. Ongeveer 43.000 mensen sloegen op de vlucht.
Het vredesakkoord wordt op gemengde gevoelens ontvangen. In de regio heerst een enorme oorlogsmoeheid en is de relatieve rust die het akkoord brengt meer dan welkom. De Sharia werd er nog maar in 1969 afgeschaft en vervangen door het Pakistaanse rechtssysteem. Dat blinkt echter uit door traagheid en corruptie, waardoor heel wat mensen de herinvoering van de sharia niet ongenegen zijn. Maar lang niet iedereen is gelukkig met het akkoord. De interpretatie van de sharia door de Taliban gaat veel verder dan traditioneel het geval was. Vooral vrouwen dreigen daar het slachtoffer van te worden, wat recent nog maar eens bleek uit de videobeelden van de geseling van een meisje wegens ‘ontrouw’. Ook valt te vrezen dat de taliban, gesterkt door hun succes in Malakand, hun strijd zullen uitbreiden naar de rest van Pakistan.

Testcase voor verdere onderhandelingen


De Amerikaanse regering volgt deze onderhandelingen aandachtig. En niet alleen omdat Afghanistan en Pakistan in de strategie van de nieuwe Amerikaanse regering als één probleem worden gezien. Obama heeft al te kennen gegeven te willen onderhandelen met gematigde elementen uit de taliban om zo uit de impasse in Afghanistan te komen. In dat opzicht zien sommige waarnemers het akkoord  van maandag als een soort testcase voor deze strategie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.