Pakistaanse Taliban eist bomaanslag Lahore op

De TTP (Tehrik-i-Taliban Pakistan) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bomaanslag, woensdag in Lahore. Hierbij kwamen 26 mensen om het leven en raakten er zo’n 300 gewond.
  • Gie Goris Straatbeeld in Lahore: burgers worden door taliban aangemaand om strategische plaatsen te mijden Gie Goris
“We hebben ons doel bereikt. We hadden de locatie al een hele tijd voor ogen. De aanslag was een reactie op de operatie in de Swat-vallei”, aldus Hakimullah Mehsud, militair officier en rechterhand van het hoofd van de TTP, Baitullah Mehsud in een telefonische opeising aan Reuters.
Nog volgens Mehsud moeten alle inwoners van de steden Islamabad, Rawalpindi, Lahore en Multan rekening houden met nog meer aanslagen, en dus de strategisch belangrijke plaatsen of de plekken waar ze door de overheid “misbruikt worden” vermijden. Er zouden immers nog aanslagen volgen.
De plaats van de aanslag, Lahore, is niet toevallig gekozen. De culturele hoofdstad van Pakistan stond vooralsnog bekend als een stabiele stad en regio. Net dat denkbeeld willen de militanten onderuit halen. Door het terugslaan in steden als Lahore tonen de TTP dat ze over het hele land kunnen toeslaan.
Pakistaans veiligheidspersoneel verwoordt het als volgt in de krant Dawn: “Lahore is de enige Pakistaanse stad waar het na 9/11 relatief rustig is gebleven. Als je Pakistan en zijn regering wil destabiliseren, moet je toeslaan in Lahore.” Lahore is als hoofdstad van Punjab trouwens ook cruciaal voor het economische leven van het land, en aangezien het Pakistaanse leger voor een goed deel bestaat uit Punjaabse troepen, is ook dat element wellicht van belang om de aanslag te kaderen.
De Tehrek-i-Taliban Pakistan(TTP) is een koepelorganisatie die geleid wordt door Baitullah Meshud. De militanten die samen de dertig groepen onder de TTP uitmaken, komen vooral uit de stammengebieden, maar ook uit aangrenzende regio’s. In december werd nog opgeroepen om onderlinge conflicten binnen de TTP stop te zetten en tegen de Amerikaanse bezetting in Afghanistan te strijden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.