Pakistaanse Taliban steunen poliocampagne

Na poliovaccinaties eerst te hebben verketterd, zijn de Taliban in de Pakistaanse Swatvallei bijgedraaid en bieden ze nu zelfs bescherming aan gezondheidswerkers die van dorp tot dorp trekken. Pakistan is een van de laatste landen waar polio nog voorkomt.
Van 10 tot 12 juni kregen in de Swatvallei meer dan 250.000 kinderen jonger dan vijf enkele druppeltjes tegen polio toegediend, de meesten voor het eerst in hun leven. Gezondheidswerkers hadden toegang tot 158 van de 180 districten in de vallei, tegenover slechts 110 bij een gelijkaardige campagne in mei van vorig jaar.
“Ik was radeloos omdat ik mijn enige kind wilde inenten tegen polio”, zegt Hameedullah uit Swat. “Dat is vroeger nooit gelukt omwille van het verzet van de locale milities, maar deze keer lukte het wel.” Zuhra Begum, ook afkomstig uit de vallei, heeft niets dan lof voor de regering van de Noordwestelijke Grensprovincie omdat haar drie kinderen eindelijk zijn ingeënt.

“Samenzwering van de VS”


Vorig jaar maakten de Tehreek Taliban, een radicale islamitische groep, brutaal een einde aan de vaccinatiecampagne. Op een lokale radio noemde de leider van de groep, de charismatische geestelijke Maulana Fazlullah, de campagne een samenzwering van de VS om de mensen impotent en onvruchtbaar te maken.
Dit jaar is het dan toch gelukt dankzij een vredesakkoord dat de provincieregering en de Taliban sloten op 20 mei. Artikel 9 van dat akkoord zegt dat de Taliban de hulpverleners niet in hun werk zouden hinderen. “We houden ons aan het akkoord en steunen de hulpverleners als ze ergens op verzet stoten”, zegt Muslim Khan, de woordvoerder van de Taliban. “We hebben wel besloten de campagne alleen te laten doorgaan in veilige gebieden.”
“In sommige gebieden, zoals Kabal en Matta, waren deTaliban niet op de hoogte van het akkoord en was er verzet”, zegt Shaukat Ali Yousafzai, coördinator voor het Swatdistrict. “We hebben die informatie doorgespeeld aan de Talibanleiding en de situatie kan mogelijk nog verbeteren.”
“We staan in de voorhoede in de campagne tegen polio”, verzekert Talibanwoorvoerder  Khan, “We zullen de hulpverleners begeleiden daar waar de mensen de vaccinatie tot nu toe hebben geweigerd.”

Afghanistan


Het akkoord lijkt erg op een overeenkomst die de Afghaanse regering in september 2007 afsloot met de Taliban om voor het eerst in vijf jaar 100.000 kinderen te vaccineren in de provincies Kandahar, Helmand, Urozgan, Zabul, Farah, Nangarhar, Kunar en Legman. Ook daar zorgden de Taliban voor de veiligheid en riepen ze de bevolking zelfs op hun kinderen naar de inentingsplaatsen te brengen.
Pakistan en Afghanistan zijn twee van de vijf landen in de wereld waar polio nog niet is uitgeroeid. De Wereldgezondheidsorganisatie telde dit jaar al 590 gevallen, tegenover slechts 190 in dezelfde periode vorig jaar. De meeste gevallen deden zich voor in India (251) en Nigeria (227).

Foto beschikbaar op http://ipsnews.net/pictures/SWATips061408hr.jpg

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.