"Pakistaanse vluchtelingencricis ergste in decennium"

In 2008 zijn 42 miljoen mensen op de vlucht gejaagd door conflict en vervolging, zo blijkt uit het jaarrapport van het Hoogcommissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR). Vooral in Pakistan en Sri Lanka zijn nieuwe vluchtelingenstromen ontstaan.
Volgens het jaarlijkse rapport “Global Trends” van UNHCR zijn er van de in totaal 42 miljoen mensen  26 miljoen op de vlucht binnen hun eigen land. Het totale aantallen vluchtelingen is daarmee met ongeveer 700.000 verminderd ten opzichte van het jaar ervoor, maar nieuwe vluchtelingenstromen in 2009 hebben die daling waarschijnlijk al tenietgedaan.

“In 2009 hebben we vooral in Pakistan, Sri Lanka en Somalië nieuwe vluchtelingenstromen genoteerd”, zegt Antonio Guterres, hoofd van UNHCR. “Terwijl sommige verplaatsingen erg kort kunnen zijn, kunnen andere jaren en soms decennia duren. Vooral in Colombia, Irak, Somalië en de Democratische Republiek Congo kijken we tegen langdurige verplaatsingen aan.”

Pakistan



De zware gevechten tussen Pakistaanse regeringstroepen en de Taliban in de Swat Vallei zorgen bovendien voor de “grootste uitdaging op het vlak van bescherming sinds Rwanda”, zegt Guterres. Volgens de mensenrechtenorganisaties Human Rights Watch zijn er inmiddels 2 miljoen mensen op de vlucht geslagen sinds de start van het regeringsoffensief begin mei.

Van de twee miljoen interne vluchtelingen in Pakistan wordt 80 procent opgevangen door arme gastgezinnen.

Volgens Guterres is die situatie een grote uitdaging voor de internationale gemeenschap, omdat de bergvolking niet gewend is aan de hete temperaturen in de kampen en de moessonregens het niet eenvoudiger zullen maken. “De wereld kan het zich niet permitteren dat die mensen zich in de steek gelaten voelen”, zegt Guterres, die wijst op grote veiligheidsrisico’s als er niet snel ingegrepen wordt.

Langdurige vlucht



Het rapport identificeert 29 groepen van in totaal 25.000 vluchtelingen die al vijf jaar of langer in ballingschap leven, en voor wie geen oplossing in zicht is.

De landen die het meeste vluchtelingen herbergen zijn Pakistan met 1,8 miljoen, Syrië met 1,1 miljoen en Iran met 980.000 miljoen. De vluchtelingen zijn vooral afkomstig van Afghanistan en Irak, die samen goed zijn voor 45 procent van alle vluchtelingen onder de verantwoordelijkheid van UNHCR.

Colombia heeft een van de hoogste aantallen intern verplaatste vluchtelingen ter wereld: naar schatting drie miljoen. Ook Irak had eind 2008 2,6 miljoen interne vluchtelingen, waarvan 1,4 miljoen mensen in de laatste drie jaar op de vlucht geslagen zijn.

In de loop van 2008 konden ongeveer twee miljoen vluchtelingen naar huis terugkeren, minder dan in 2007. Mogelijk heeft de slechtere veiligheidssituatie in Afghanistan en Soedan daar mee te maken.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.