Pakistaanse wateren worden viezer en leger

De Pakistaanse visbestanden lopen zienderogen terug. Dat komt door milieuvervuiling, maar ook doordat er illegaal wordt gevist met veel te fijnmazige netten.

Tweeduizend gekleurde bootjes vechten om een plekje in de vissershaven van Karachi, die ooit voor zeshonderd bootjes is gebouwd. Deze drukte kan echter niet verbloemen dat de visvangst hard terugloopt.

“De teruggang is dertig, veertig procent”, zegt Moazzam Khan, directeur-generaal visserij in Pakistan. Volgens hem werd er in 1999 480.000 ton vis gevangen, maar was dat in 2007 nog maar 340.000. Het aantal gevangen haaien is nog maar vijfduizend in plaats van de 350.000 in 1999.

Er kan een verband zijn met de afwijkende weersomstandigheden, de tropische stormen en de gestegen temperatuur van het water, maar volgens natuurorganisaties is het ook aan de vissers zelf te wijten.

Fijnmazige netten

“In de kustwateren vangen ze alles met hun illegale fijnmazige netten, ook jonge vissen en vissen die ze niet kunnen gebruiken”, zegt Rab Nawaz, directeur van Indus For All, een programma van het Wereld Natuurfonds. “Die overleven het niet, maar zijn wel nodig voor het marine ecosysteem.” Daarbij komt dat de vloot gewoon te groot is, aldus Nawaz.

De zestigjarige visser Abdul Aziz in het dorpje Ebrahim Hyderi maakt zich ook zorgen. “Vissen is geen inheems beroep meer. Er zijn veel mensen bijgekomen die hun verstand niet gebruiken en de rijkdom in de zee opmaken. Ze hebben de traditionele kennis niet meer om voor een duurzaam levensonderhoud te zorgen. Ze gebruiken netten die alles verwoesten”, aldus de ongeletterde Aziz, terwijl hij op betelpeper kauwt.

Connecties

Boetes worden ontlopen door vissers die “politieke connecties” hebben, zegt Kamal Shah van het Pakistaanse Vissersforum. Dat wordt bevestigd door Syed Haroon Ali Rizvi, onderdirecteur van de Karachi Visserij. Hij moet de vissers controleren, maar hij wordt in zijn werk vaak gehinderd door “politieke tussenkomst”.

Directeur-generaal Khan ziet het anders. “De vissers spannen allemaal samen. Waarom lukt het wel in andere plaatsten? Als zij met die netten stoppen, kunnen hun bazen echt niet veel doen.”

Behalve de overbevissing is ook milieuvervuiling een groot probleem. Het meeste afvalwater uit Karachi wordt ongezuiverd in zee geloosd. Het gevolg daarvan is dat Pakistaanse vis niet meer voldoet aan de standaarden voor voedselveiligheid en niet meer kan worden uitgevoerd naar de EU.

“Tot de jaren tachtig was de zee kristalhelder”, zegt Aziz, de oude visser. “Nu kun je er niets meer in zien.”

Op dit moment doet het Noorse Instituut voor Zeeonderzoek een onderzoek naar de visbestanden in de Arabische Zee. “Daarmee kunnen we een duidelijker beeld krijgen van wat er precies is”, aldus Khan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift