Pakistan behandelt gratis Afghaanse seropositieven

Pakistaanse gezondheidscentra behandelen al tientallen Afghanen die met HIV besmet zijn. Dat gebeurt gratis, met de steun van het Aidsprogramma van de VN. In Afghanistan zijn geen centra die zich specifiek toeleggen op aidslijders en mensen die besmet zijn met hiv.

De 28-jarige Afghaan Nazarullah kreeg in de Verenigde Arabische Emiraten te horen dat hij met hiv besmet was. Hij werd prompt uitgewezen. In Afghanistan was Nazarullah een vogel voor de kat geweest,  maar van een buurman hoorde hij dat de dertien Pakistaanse centra die aidsremmers verstrekken, sinds oktober ook besmette Afghanen helpen. “Ik vertrok meteen naar Peshawar”, vertelt Nazarullah.

Het Aidsprogramma van de VN zorgde voor de doorbraak en neemt ook de kosten op zich. De maatregel blijft zeker drie jaar van kracht.

Vergelijkbaar profiel


Volgens Abdul Hakim, een arts die verbonden is aan het Afghaanse Programma voor de Strijd tegen Aids, worden er momenteel ongeveer zeventig Afghanen behandeld in Peshawar, de belangrijkste stad aan de 2400 kilometer lange grens tussen de twee landen. In het gespecialiseerde behandelingscentrum krijgen de patiënten deskundige verzorging en ook psychologische begeleiding. De behandeling wordt niet bemoeilijkt door de vooroordelen die in gewone gezondheidsposten wel vaak opduiken.

Oussama Tawil, de vertegenwoordiger van het Aidsprogramma van de VN in Pakistan en Afghanistan, zegt dat de twee landen ook gezamenlijke initiatieven zullen ontwikkelen op het vlak van preventie, behandeling en steun voor patiënten. “Het profiel van de epidemie is bijna vergelijkbaar in de twee landen”, zegt Tawil. Cultureel zijn er veel overeenkomsten, en beide landen tellen nogal wat drugsgebruikers die zich injecteren, een belangrijke risicogroep.

Groot risico


De VN beschouwden Afghanistan tot vorig jaar nog een land waar hiv en aids niet veel voorkwamen, maar toen bleek dat van de Afghaanse druggebruikers toch 7,1 procent seropositief was. “Afghanistan loopt een groot risico op een hiv-epidemie”, zegt Naveeda Shabbir van het Pakistaanse Programma voor de Strijd tegen Aids. Dat is volgens haar het gevolg van bijna drie decennia burgeroorlog, massale vluchtelingenstromen, poreuze grenzen en de grootschalige productie van drugs in het land.  

Ook de contacten met Pakistan spelen een rol. Pakistan telde in 2009 volgens het Aidsprogramma van de VN bijna honderdduizend hiv-dragers. Ongeveer 21 procent van de Pakistanen die zichzelf drugs inspuiten, is besmet.

Voor de 33-jarige Jamila, een vrouw uit de Afghaanse provincie Herat, kwam de gratis behandeling net op tijd. Ze raakte besmet door haar man, die drie jaar geleden stierf. Jamila zegt dat ze al last had van koorts en buikpijn toen ze hoorde dat ze in Peshawar kon worden behandeld.

Afghaanse experts zijn in september al op bezoek geweest in Peshawar om na te gaan of er ook in Afghanistan vergelijkbare behandelingscentra kunnen worden opgezet. In oktober bracht een Pakistaanse delegatie een tegenbezoek aan Kaboel om de Pakistaanse bijstand te bespreken. Binnen afzienbare tijd beginnen Pakistaanse gezondheidswerkers met de opleiding van Afghaanse collega’s.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.