Pakistan bestrijdt longontsteking met gratis vaccin

Pakistan is het eerste land in de regio dat een gratis vaccin voor longontsteking ter beschikking stelt. Jaarlijks moeten vijf miljoen kinderen tegen de ziekte ingeënt worden.

  • Adil Siddiqi Een jaarlijks toegediend vaccin moet vijf miljoen Pakistaanse kinderen immuun maken tegen longontsteking Adil Siddiqi

Gezondheidswerkers in het Pakistaanse Instituut voor Kindergezondheid (NICH) in Karachi hopen dat dit de laatste winter is waarin ze kinderen moeten behandelen voor longtonsteking. De ziekte is een van de grootste doodsoorzaken voor kinderen onder de vijf jaar in het land.

Volgens Mohsina Ibrahim, arts in het NICH, zal het vaccin ook helpen in de strijd tegen gerelateerde ziekten zoals meningitis, maar enkel als het “op gelijke voet behandeld wordt met de polio-vaccinaties en van deur tot deur gebracht wordt.”

De Pakistaanse overheid stond onder druk om het vaccin in te voeren, omdat de kindersterfte met 94 per 1000 kinderen erg hoog blijft, en het land waarschijnlijk de millenniumdoelstelling op dat vlaak niet haalt.

Pakistan slaat voor de campagne de handen ineen met de Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI), een instelling die vaccinatie in arme landen steunt en financiert, het VN-kinderfonds Unicef en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

GAVI belooft 530 miljoen euro om het vaccinatieprogramma te helpen opstarten tot 2015. Daarna moet de Pakistaanse overheid zelf instaan voor het vervolg.

Scepsis

Volgens Zulfiqar Bhutta, kinderarts aan de Aga Khan Universiteit in Karachi, is het nieuwe vaccin goed nieuws maar is het minstens even belangrijk dat het algemene vaccinatieprogramma uitgebreid wordt van de huidige 60 procent van alle kinderen naar 90 procent. Bovendien, zegt Bhutta, blijft het een uitdaging om ervoor te zorgen dat die vaccins de armen bereiken en niet worden verkocht op de markt.

Ook zijn collega Ifra Sameen is sceptisch. “We zijn er niet in geslaagd polio te elimineren, ondanks enorme politieke inzet en een campagne van deur tot deur”, zegt ze. “Ook voor mazelen hebben we het vaccin, maar de ziekte zet door. Wat zijn dan de kansen om longontsteking uit te roeien, waarbij kinderen op drie verschillende tijdstippen naar een gezondheidscentrum gebracht moeten worden voor een vaccin?”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.