Pakistan en India: intimidatie blijft duren

Ondanks de politieke crisis in Pakistan gaat de militaire wedloop met buurland India onverminderd door. Nu blijkt dat Pakistan het geld voor de ‘war on terror’ gebruikt voor de bewapening tegen India, worden net over de grens reusachtige militaire oefeningen uitgevoerd.
Een politieke crisis houdt Pakistan sinds begin november in zijn greep, en nu treedt ook buurland en aartsvijand India voor het voetlicht. In de woestijn van Rajasthan, net over de grens met Pakistan, worden grootschalige militaire oefeningen uitgevoerd met een troepenmacht van meer dan 25.000 soldaten. De oefeningen, die zullen duren tot 27 november, dienen om ‘anticiperende’ vormen van conventionele oorlogvoering te testen.
De oefeningen zullen voor het eerst de capaciteiten testen van een nieuwe eenheid die sinds 2005 in de regio aanwezig is. De eenheid werd destijds in het leven geroepen om de slagkracht van het Indiase leger in een eventuele confrontatie aan de westelijke Pakistaanse grens te vergroten.
De oefeningen worden door de Indiase overheid niet expliciet in verband gebracht met de crisis in Pakistan. In mei van dit jaar drukten Indiase strategen echter nog hun bezorgdheid uit over de stabiliteit van de regio in het geval van politieke onrust in het buurland. Ondertussen raakte het nieuws bekend dat aan de kust van Gujarat, eveneens op de grens met Pakistan, aanstaande woensdag reusachtige oefeningen gehouden zullen worden waarbij  zowel de Indiase land –, zee – als luchtmacht betrokken zullen zijn.
Het is de derde keer dit jaar dat India militaire oefeningen uitvoert in de nabijheid van Pakistan. In mei werden in Punjab een troepenmacht van 15.000 ingezet en eind september voerden Indisase en Britse troepen onder luid protest van Pakistan oefeningen uit in Kashmir, de twistappel in het conflict tussen de buren.  

Pakistan bewapent voor confrontatie met India


 
Ondertussen stelt het Centrum voor Strategische en Internationale Studies (CSIS), een invloedrijke Amerikaanse denktank, dat de Amerikaanse financiële steun aan Pakistan voor de strijd tegen de terreur niet wordt gebruikt om de Taliban te bevechten. Sinds 11 september 2001 heeft de Amerikaanse overheid al 10 miljard dollar aan Pakistan geschonken als tegemoetkoming voor de Pakistaanse strijd tegen terreur. De fondsen worden echter gebruikt om het leger klaar te stomen voor een confrontatie met India.
‘We hebben ontdekt dat het Pakistaanse leger een groot deel van het geld aanwendt voor de aankoop van hoogtechnologisch wapentuig. Dit wijst erop dat Pakistan zich bewapent voor een confrontatie met India, aangezien deze wapens weinig nut hebben in de guerilla-oorlog tegen de Taliban en Al Qaida in het noordwesten van Pakistan’, aldus Rick Barton, adviseur van het CSIS. De organisatie pleit dan ook voor een grondige herziening van de financiële steun aan Pakistan.
Het voorbije jaar stonden India en Pakistan meermaals met getrokken messen tegenover elkaar. Na de militaire oefeningen op betwist gebied, weigerde de Pakistaanse overheid visa te verlenen aan de diplomaten die voor vredesgesprekken in het land moesten zijn. In oktober voerde India nog tests uit met nucleaire raketten, die volgens een legerofficier ‘eender welk doelwit in Pakistan kunnen raken.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift