Pakistan kreunt onder hittegolf

Miljoenen Pakistanen zijn getroffen door een aanhoudende hittegolf in het land, met temperaturen van meer dan 50 graden Celsius.

Pakistan kreunt al weken onder de ergste hittegolf in decennia. In de miljoenenstad Larkana in het zuiden werden temperaturen tot 51 graden Celsius gemeten, een record sinds 1998. De stad Lahore tekende met 47,4 graden de hoogste temperaturen op sinds 1954.

De hitte brengt ernstige schade toe aan de rijst- en katoenteelt en eist een zware tol van het vee. Kamelenhoedster Zulekhan Mumtaz zag haar voorraad melk verloren gaan in de enorme hitte. “Mijn klanten willen hun geld niet verkwisten aan zure melk”, zegt ze. “Hoe kan ik voer voor de kameel kopen en mijn twee kinderen voeden als ik geen melk kan verkopen?” De kameel wordt ziek door de constante dehydratatie en levert nauwelijks een derde van haar normale hoeveelheid melk.

Ook runderen hebben het zwaar. Buffelhouder Jamal Khan zag zich gedwongen al zijn dieren te verkopen, omdat ze tot 60 procent minder melk gaven. “Ik had geen keuze”, zegt hij. “Als ze waren gestorven aan oververhitting of dehydratatie, had ik enorme verliezen geleden.”

Klimaatverandering

Dergelijke hittegolven, die steeds vaker voorkomen als gevolg van de klimaatverandering, zijn een grote bedreiging voor de volksgezondheid. Volgens lokale kranten heeft de hitte al aan meer dan honderd Pakistanen het leven gekost.

De mensen blijven binnen en de doorgaans drukke markten en winkelstraten zijn overdag gesloten. Ziekenhuizen zijn in staat van paraatheid in het hele land. “We raden patiënten aan om veel water te drinken, en vruchtensap, fruit en groenten te consumeren”, zegt Altaf Hussain, directeur van het Academisch Ziekenhuis in Islamabad.

Eind mei bracht de regen even verlichting in sommige provincies en zakte de temperatuur er onder de 38 graden. Maar de meteorologische dienst voorspelt begin juni droog en heet weer in het zuiden van het land. De dienst verwacht dat de hittegolf nog zal aanhouden tot de start van de moessonregens begin juli.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.