Pakistan lost vluchtelingenprobleem op met bulldozers

De Pakistaanse autoriteiten hebben al 5.000 huizen platgewalst in het vluchtelingenkamp Jalozai bij de grens met Afghanistan. De resterende 12.000 woningen moeten er tegen 20 mei aan geloven. Volgens de VN is maar een klein deel van de 70.000 bewoners teruggekeerd naar Afghanistan; de meeste vluchtelingen die al vetrokken zijn, wonen nu in huurhuizen in de omgeving van het kamp.
“Wij gaan iets huren in Cherat, een dorp in de buurt”, zegt Gul Wali, een van de bewoners van Jalozai. “We hebben 20 jaar in Jalozai gewoond. Maar we moeten weg want mijn stalletje is gesloopt.” Wali, een slager, was één van de 900 handelaars met een vaste standplaats op de Muhajir Bazar, de veelbezochte markt van het vluchtelingenkamp. Bulldozers hebben de kraampjes nu met de grond gelijk gemaakt.

Kiezen tussen cholera en de pestPakistan wil de Afghaanse vluchtelingen weg uit de oude kampen. De bewoners krijgen de keuze naar hun geboorteland terug te keren of te verhuizen naar nieuwe kampen, die zeker open zullen blijven tot in 2009 . Maar voor veel vluchtelingen is dat kiezen tussen cholera en de pest. Jalozai ligt op 35 kilometer van de Pakistaanse grensstad Peshawar, een belangrijk handelscentrum. De nieuwe kampen zijn erg afgelegen; in de omgeving is geen werk te vinden en ook de voorzieningen zijn ontoereikend.

“Vrijwillige repatriëring” is ook niet aantrekkelijk. In Afghanistan zijn er al even weinig banen, terwijl het er ook erg onveilig is. De 100 dollar (63 euro) die de vluchtelingen krijgen bij hun terugkeer, haalde sinds 15 maart in heel Pakistan maar 30.000 mensen over de streep.  

Maar Pakistan wil de vluchtelingen weg. In juli vorig jaar werd het grootste vluchtelingenkamp in Pakistan, Kacha Garhi, met de grond gelijk gemaakt. Nog acht andere van de 24 kampen in het grensgebied zijn dichtgegaan. De bewoners van Jalozai hadden tot 15 april tijd gekregen om vrijwillig te vertrekken, en nu zijn ook daar de bulldozers aan het werk gegaan.

De VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt dat ze sinds 15 maart maar 99 gezinnen – zowat 6400 mensen - gebruik hebben gemaakt van de hulp die ze verleent aan vluchtelingen die naar Afghanistan terugkeren. Er zijn wel al zowat 35.000 mensen uit het kamp vertrokken. De meerderheid van hen heeft een onderkomen gevonden in huurhuizen in de omgeving.

Geen toekomst in Afghanistan“We konden in Jalozai goed leven van onze tapijthandel”, zegt de 56-jarige Noor Jamal, die 14 jaar in het kamp leefde. “Nu hebben we niets meer”. Dat lijkt overdreven. Jamal trekt naar Peshawar. “We hebben er al een winkel”, geeft hij toe. Terugkeren naar Afghanistan is voor Jamal geen optie. Hij heeft twee zoons, en die doen het goed op school. “Als ik terugkeer, vernietig ik hun toekomst”.

De overheid heeft de stroomtoevoer naar de winkels en de markten in Jalozai afgesneden. Van de vluchtelingen die nu nog in het kamp leven, eist ze in totaal 10 miljoen roepie (100.000 euro) voor onbetaalde stroomrekeningen. “Dat kunnen we nooit betalen”, klaagt Dost Mohammad, een kampoudste. “Het is nog een manier om ons hier weg te krijgen.”

Jalozai werd begin de jaren tachtig opgezet door de VN om de eerste vluchtelingengolven uit Afghanistan op te zetten. De bezetting door de Sovjet-Unie en de daaropvolgende burgeroorlogen deden in de jaren 80 en 90 miljoenen Afghanen naar Pakistan en Iran vluchten. Na de verdrijving van het taliban-regime in 2001 keerden veel vluchtelingen spontaan of via terugkeerprogramma’s weer naar huis terug.

Maar toch blijven er nog veel mensen over in de grote kampen. Meer dan twee miljoen Afghanen hebben zich de voorbije maanden laten registreren in het kader van een programma van de UNHCR. Daardoor kregen ze een verblijfsvergunning van drie jaar. Pakistan wil het gros van de Afghaanse vluchtelingen tegen eind 2009 het land uit hebben, maar de UNHCR ziet dat niet zitten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift