Pakistan ondertekent Sharia-akkoord met Taliban

De Pakistaanse regering heeft met de taliban een akkoord ondertekend waarbij de sharia, de islamitische wet, strenger zal worden opgelegd in het Noordwestelijke Swat-vallei.
Het akkoord werd ondertekend door de lokale militaire leider Sufi Mohammad en de Noordwestelijke Grensprovincie (NWFP). Dat heeft provinciale minister van Informatie  Mian Iftikhar Hussain verklaard aan de pers. 
De Pakistaanse taliban-woordvoerder Muslim Khan zei op zaterdag dat een tiendaags staakt-het-vuren wel zou kunnen veranderen in een permanente wapenstilstand indien een volledige overeenkomst werd ondertekend als daad van ‘goede wil’. De militanten lieten ook een Chinese man vrij. Hij werd meer dan vijf maanden geleden ontvoerd.
Het akkoord zal zich spreiden over heel het Pakistaanse Malakand gebied, waarin ook de Swat-vallei is gesitueerd. De Pakistaanse regering werkt al jaren aan vredesonderhandelingen met de Pakistaansze taliban. In december 2008 kwam het gebied grotendeels onder controle van milities die zich de Pakistaanse taliban gingen noemen.
Duizenden mensen zijn al gevlucht uit de bezette gebieden wegens de terreurcampagnes en het geweld van radicale talibanleider Maulana Fazlullah. Hij wilde de ‘Sharia’ volgens de strenge regels van de taliban toepassen. Maulana Sufi Mohammad, schoonvader van Fazlullah,  werd op zijn beurt in de jaren ’90 opgepakt omdat hij een opstand leidde in de vallei. Vorig jaar werd hij vrijgelaten.
De Verenigde Staten, de NAVO en Afghaanse functionarissen hebben kritiek gehad op de vorige vredesonderhandelingen in Pakistan. De afspraken die daaruit voortvloeiden werden niet gehandhaafd en zorgden voor een toename van de zelfmoordaanvallen op internationale en Afghaanse legers, dwars door de grens met Afghanistan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.