Pakistan sluit kampen met 1,5 miljoen Afghaanse vluchtelingen

Bijna 1,5 miljoen Afghanen moeten terugkeren naar eigen land of helemaal overnieuw beginnen in nieuwe kampen. Afghanistan, Pakistan en het VN-Vluchtelingenagentschap (UNHCR) hebben in Doha beslist dat drie kampen in Pakistan eind juli sluiten. Een vierde kamp wordt in 2007 ontruimd.
Meer dan drie miljoen Afghanen hebben van Pakistan hun thuis gemaakt, bleek in 2005 uit een volkstelling. Bijna 1,5 miljoen daarvan woont in de kampen Katcha Garhi en Jalozai in de Noordwestelijke Grensprovincie en Girdi Jungle en Jungle Pir Alizai in Balochistan. De eerste drie gaan al in juli dicht en het vierde volgt volgend jaar.

De eerste twee kampen bestaan al sinds 1980, nadat de Sovjetinvasie van Afghanistan een jaar eerder de eerste vluchtelingenstroom op gang bracht. Eerst was het letterlijk een tentenkamp. Maar tegen 2001, toen de Amerikanen de Taliban van de macht verdreven, was Katcha Garhi een dorp met adobe-huizen geworden, met bewoners die niet langer zaten te wachten tot ze konden terugkeren.

Pakistan probeer de kampen al sinds 2002 te sluiten. De Pakistaanse minister voor Grensgebieden Sardar Yar Muhammad Rind kondigde recent aan dat de overheid een driejarenplan klaarheeft voor de sluiting van de kampen en vrijwillige terugkeer. Het plan wacht op goedkeuring van een kabinetscommissie. “Met de verhoudingen tussen Afghanistan en Pakistan nog steeds getroebleerd, en met de groeiende concurrentie voor ruimte en natuurlijke hulpbronnen, kan het wel eens tijd zijn dat de vluchtelingen overwegen terug te keren naar Afghanistan in het kader van het VN-plan voor vrijwillige terugkeer”, stelde een commentaarschrijver van de krant ‘The Dawn’ in maart.

Sinds 2002 zijn onder het programma naar schatting 2,8 miljoen Afghanen gerepatrieerd. Wie teruggaat, krijgt momenteel tussen 3 en 29 euro reisvergoeding, en 9 euro initiële steun.

Op de bijeenkomst in Doha werd beslist dat vrijwillige terugkeer de voorkeuroplossing moet blijven, dat er in de juiste regio’s in Afghanistan herintegratiesteun moet komen en dat de Afghaanse autoriteiten herintegratie moeten opnemen in hun plan voor nationale ontwikkeling. Terugkerende vluchtelingen kunnen profiteren van een nieuw programma van het International Rescue Committee (IRC), het Italiaanse vakbondsinstituut voor ontwikkelingssamenwerking ISCOS en de Noorse Vluchtelingenraad NRC.

Het terugkeerprogramma gefinancierd door de Europese Unie moet ten goede komen aan meer dan 146.000 mensen in onder meer de Noordwestelijke Grensprovincie. Mobiele teams zullen zorgen voor informatie, juridische steun, beveiliging en training zodat mensen overdachte beslissingen kunnen nemen over repatriëring. Veel Afghaanse vluchtelingen in Pakistan kunnen de knoop niet doorhakken omdat ze niets weten over de veiligheidssituatie en de werkgelegenheid in eigen land. Anderen aarzelen omdat ze geen land bezitten in Afghanistan.

De vluchtelingen die niet terugwillen, hebben de keuze te verhuizen naar tien kampen in Dir Upper and Lower, Bannu, Hangu, Kohat and Chitral, maar dat zou betekenen dat ze van nul moeten herbeginnen, waarschuwt woordvoerster Vivian Tan van het VN-Vluchtelingenagentschap UNHCR. (ADR/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2832   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift