Pakistanen wijzen CIA aan voor nieuwe gevallen van polio

Pakistaanse inspanningen om polio in te dijken in de gebieden aan de grens met Afghanistan, liepen een tegenvaller op. De veroordeling van een arts die een vals vaccinatieprogramma zou hebben opgezet als dekmantel om Osama bin Laden te vinden, zit daar voor veel tussen.

Dr Shakil Afridi werd op 23 mei veroordeeld tot dertig jaar cel. De beschuldiging luidde hoogverraad. Naar verluidt zou hij de Central Intelligence Agency (CIA) van de Verenigde Staten (VS) geholpen hebben om Bin Laden op te sporen door DNA-monsters van geselecteerde inwoners uit de stad Abbottabad te verzamelen.

Al Qaeda-leider Bin Laden werd gedood in een Amerikaanse aanval op zijn geheime verblijf in Abbottabad in mei 2011. Afridi werd drie weken later door de Pakistaanse autoriteiten gearresteerd, wat leidde tot wrijving tussen Islamabad en Washington.

Artsen Zonder Grenzen kaartte toen al een vermeend gebruik van een vaccinatieprogramma als dekmantel aan.

Samenzwering

Afridi’s rol wekt vermoedens op onder de bevolking in de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA) in Pakistan dat poliovaccinaties deel uitmaken van een Amerikaanse samenzwering om hun kinderen onvruchtbaar te maken. “Dit is een programma van de VS om de toename van moslims tegen te gaan en de moslimbevolking te verzwakken zodat ze niet meer in staat zijn om de islam te verdedigen” zei FATA-inwoner Qari Mohammad Akram.

“De mensen willen geen behandeling voor een ziekte die hen nog niet heeft aangetast. We moeten de leerstellingen van de islam volgen en naar de profeet luisteren”, betoogde hij.

“Vorige week nog weigerden ouders om de vaccinatie toe te staan, zeggende dat ze liever eerst elektriciteit, verharde wegen en schoon drinkwater willen hebben” zegt Dr Muhammad Khalid.

“Het probleem van het weigeren van vaccinatie is niet nieuw, maar Afridi’s nep-vaccinatiecampagne is een extra tegenslag voor onze inspanningen om immunisatie te populariseren” zegt Dr Rekhanullah Khan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.