Pakistani zien VS als grootste bedreiging

De meerderheid van de Pakistani is niet gediend met de Verenigde Staten, omdat die zich teveel zouden bemoeien met interne Pakistaanse aangelegenheden. Dat blijkt uit een enquête door onderzoeksbureau Gallup in opdracht van de Arabische nieuwszender Al Jazeera.
De onderzoekers interviewden 2600 Pakistaanse mannen en vrouwen uit alle geledingen van de maatschappij. Op de vraag wie ze als grootste bedreiging zagen voor hun land, had 11 procent het over Talibanstrijders en 18 procent over buurland India. Maar de overweldigende meerderheid, 59 procent, ziet momenteel de Verenigde Staten als grootste bedreiging. De VS zijn nochtans een bondgenoot van Pakistan en bieden grote hoeveelheden militaire en humanitaire steun.

Strijd tegen de Taliban


De afkeer werd duidelijker toen de respondenten gevraagd werd naar de militaire campagne van de Pakistaanse overheid tegen de Taliban. Steeds meer Pakistani steunen die strijd, inmiddels al 41 procent. Minder dan een kwart van de bevolking is tegen die strijd, en 22 procent is neutraal.
Maar die steun neemt sterk af als er gesproken wordt over de Amerikaanse aanvallen met onbemande vliegtuigen tegen de Taliban en al-Qaida. Amper 9 procent van de respondenten steunt die aanvallen, terwijl 67 procent gekant is tegen Amerikaanse militaire operaties op Pakistaanse bodem.
“Dit duidt erop dat de haat tegen de VS snel groeit, voornamelijk als gevolg van de Amerikaanse aanvallen”, zegt Makhdoom Babar, hoofdredacteur van de Pakistaanse krant Daily Mail. “Misschien vinden de inlichtingendiensten of het leger die aanvallen productief, maar de bevolking denkt er anders over… de aanvallen zorgen voor collateral damage.”
Een hooggeplaatste Amerikaanse ambtenaar is niet verrast door de resultaten van het onderzoek. De VS hebben volgens hem nog veel werk om meer begrip te vinden in de moslimwereld.

Eenheid


De consensus in het verzet tegen de VS is des te opmerkelijker omdat de respondenten op een aantal ander thema’s veel minder eensgezind zijn. Over de huidige president Asif Ali Zardari vond 42 procent van de respondenten dat hij zijn werk niet goed doet. Elf procent vindt Zardari wel een degelijke president, 34 procent had niet meteen een mening.
Op de vraag wie het land zou moeten besturen, liepen de antwoorden sterk uiteen. Voormalig eerste minister en leider van de Moslim Liga-N Nawaz Sharif kreeg met 38 procent de meeste steun. Vorige maand werd Sharif vrijgesproken van kidnapping, waardoor hij zich opnieuw verkiesbaar kan stellen voor een publiek mandaat.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.