Palestijnen en Israëli's vechten op Wikipedia

Israël was decennialang heer en meester in de propagandaoorlog tegen de Palestijnen, maar de Palestijnen proberen hun achterstand in te halen. Wikipedia is een van de nieuwe slagvelden.
Israël voert zijn pr-inspanningen de laatste tijd sterk op, vooral sinds op 31 mei dit jaar bij een Israëlische aanval op een hulpkonvooi voor Gaza negen Turkse activisten werden gedood. Bovendien krijgt de groeiende internationale boycotcampagne waartoe Palestijnse organisatie hebben opgeroepen, steeds meer gehoor.
Een week geleden hield het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken een conferentie met 170 juridische experts uit 32 landen. Ze bespraken tactieken om de kritiek op de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden te counteren. De nadruk lag vooral op de koppeling van Israëls zaak aan het internationaal recht en op methodes om de juridische argumenten van het land onder de aandacht te brengen.

Wikipedia


Twee rechtse groepen hebben, de kolonistenbeweging Yesha-raad en de jongerenorganisatie Israel Sheli, hebben onlangs een campagne georganiseerd om Wikipedia aan te passen ten voordele van hun ideologie. De Yesha-raad beloofde een ballonvaart boven Israël voor de “beste zionistische redacteur”, de persoon die de meeste veranderingen op de interactieve internetencyclopedie kon aanbrengen.
De Palestijnen staan op het punt terug te slaan. Abed Nassar, voorzitter van de Vereniging van Palestijnse Journalisten, heeft heeft Palestijnse instellingen opgeroepen om Wikipedia meer pro-Palestijns te maken.

Internetoorlogsteam


De goed geoliede machine waarmee Israël al decennia zijn beleid aan de buitenwereld uitlegt, wordt vaak hasbara genoemd, Hebreeuws voor “uitleg”. De term slaat onder meer op de legioenen Israëlverdedigers die zich over ter wereld in de brievenrubrieken van kranten, op radioprogramma’s en op websites laten gelden. Er zitten zorgvuldig georkestreerde en stevig gefinancierde campagnes achter.
Bij operatie Gegoten Lood, de Israëlische aanval op Gaza in 2008-2009 , toen meer dan 1400 Palestijnen gedood werden, begon Israël zijn hasbara op te voeren. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zette een “internetoorlogsteam” op met pas afgestudeerde academici en voormalige soldaten die meerdere talen spraken en hun weg kenden op het internet. Het undercoverteam werd betaald om dag en nacht op het internet te surfen, kritische berichten over Israël te neutraliseren en positieve berichten de wereld in te sturen.
“Tijdens operatie Gegoten Lood deden we een beroep op de joodse gemeenschappen in het buitenland”, zei Ilan Shturman, adjunct-directeur van Buitenlandse Zaken, vorig jaar in een interview. “Met hun hulp rekruteerden we enkele duizenden vrijwilligers, die het gezelschap kregen van vrijwilligers in Israël zelf. We gaven hen achtergrond en hasbara-materiaal, zodat ze het Israëlische standpunt konden vertegenwoordigen op nieuwswebsites en internetpolls.”
Deze vrijwilligers werkten nauw samen met de dienst Give Israel Your United Support, die aanhangers een computerprogramma aanbood dat signaleert wanneer een kritisch artikel over Israël is gepubliceerd. Ongeveer 50.000 activisten hebben de software gedownload.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2819   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift