Palestijnen zien voortekenen nieuwe Gaza-oorlog

Volgens sommige prominente Palestijnen en Israeli’s groeit de kans op een nieuwe aanval op Gaza. De voorbije week zijn er van beide zijden opnieuw raketten afgevuurd en luchtaanvallen uitgevoerd.
Bij de Israëlische aanvallen vielen vijf Palestijnse doden en een aantal gewonden. De operatie was een antwoord op de hervatting van raketaanvallen uit de Gazastrook. Tot nog toe is het de ernstigste escalatie sinds operatie Cast Lead (Gegoten Lood) vorig jaar.
“De Israëlische aanval toont aan dat Israël voorbereidingen treft voor een grote militaire operatie in de Gazastrook. Via politieke en mediacampagnes probeert Israël daar ook internationale steun voor werven”, zegt de leider van de Islamitische Jihad, Khalid Al Batsch, in een officiële verklaring

Aftellen


Maar ook in Israël zelf klinken pessimistische geluiden. “Het aftellen naar de tweede Gaza-oorlog is begonnen”, schrijft columnist en analist Bradley Burston in dagblad Haaretz. “Een tweede oorlog, waarschijnlijk nog bloediger dan de eerste, zou dodelijk zijn voor het restant aan morele geloofwaardigheid van Israël, maar ook voor de offensieven van de VS in Irak, Afghanistan en, als het tegenzit, in Jemen.”
Burstons baseert zijn speculaties op verklaringen en analyses van belangrijke figuren in het Israëlische leger. Zo waarschuwde generaal-majoor Yoav Galant van het Zuidelijke Commando van Israël vorige week dat de rust in het zuiden wellicht tijdelijk is.
“We verwachten nog een ronde in Gaza”, zei generaal-majoor Yom-Tov Samia, zijn voorganger, zondag op de radio. Volgens hem moet Israël de 14 kilometer lange Philadelphi Corridor bezetten tussen Gaza en Egypte, waar met honderden tunnels de blokkade wordt omzeild. Volgens Samia moet “de zuurstoftoevoer” van Hamas worden verminderd, ook al zou dat een zwaardere strijd vergen, en wellicht de nieuwe bezetting van Gaza.
Om de tunnels uit te schakelen zal huis voor huis moeten worden veroverd, met veel doden tot gevolg. Dat kan Israël amper gebruiken, gezien de kritiek die het nog steeds krijgt voor de vorige campagne in Gaza, waar geen onderscheid gemaakt kon worden tussen burgers en militairen.

Politiek besluit


Samir Awad, een politicoloog van de Birzeit Universiteit bij Ramallah, acht de kans op een open oorlog niet groot. Het leger kan zeggen wat het wil, maar voor zo’n invasie is een politiek besluit nodig, en de Israëlische regering kent haar beperkingen. “Hun inlichtingen over Gaza zijn slecht, ze hebben geen duidelijke militaire doelen en het lukt ze niet om iets te weten te komen over de verblijfplaats van de gevangen soldaat Gilad Shalit. Ook politiek lukt het Israël niet om Hamas uit te schakelen. Ze zijn sterker dan tevoren.”
Het lijkt erop dat Hamas intussen ook langeafstandsraketten heeft waarmee Tel Aviv bereikt kan worden. “Ik zie dus wel een toename ontstaan van Israëlische pogingen om specifieke doelen uit te schakelen – met meer doden in Gaza tot gevolg”, aldus Awad.
In een commentaar bepleit Haaretz een andere strategie, net als op de Westelijke Jordaanoever, waarbij economische prikkels geweld moeten ontmoedigen. De grensovergangen moeten open, vindt de krant.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.