Palestijns veiligheidschef mordicus tegen aanslagen opburgerdoelen

Na de gesprekken vorige week in Caïro tussen
de rivaliserende Palestijnse groeperingen Hamas en Fatah kwamen beide
partijen tot de afspraak om de onderlinge banden aan te halen. Beide groepen
hebben radicale meningsverschillen over de juiste tactiek om bij de komende
verkiezingen in Israël niet een nog rechtsere coalitie aan de macht te
brengen Zuheir Manasrah, sinds een half jaar het hoofd van de
veiligheidsdienst van de Palestijnse Autoriteit (PSS), heeft gemengde
gevoelens over de top.


Beide groepen zijn het met elkaar oneens over de tactiek waarmee een einde
moet worden gemaakt aan de Israëlische bezetting van de westelijke
Jordaanoever. Waar Hamas geregeld aanslagen pleegt op Israëlische burgers,
wijst Fatah - dat onder controle van de Palestijnse leider Yasser Arafat
staat - geweld tegen burgers af. Fatah wil dat Hamas in de eerste plaats
geen aanslagen meer pleegt binnen de Groene Lijn, de grenzen van 1948.

Als Hamas kan worden overtuigd om geen zelfmoordaanslagen meer te plegen,
zou dat onze job heel wat eenvoudiger maken, verklaart Zuheir Manasrah, die
in juli dit jaar de gediscrediteerde Jibril Rajoub verving. Rajoub raakte in
een onhoudbare positie nadat vele Palestijnen hem desavoueerden na de
Israëlische operatie ‘Verdedigingschild’ op de Westelijke Jordaanoever.

Manasrah erkent dat de gesprekken in Caïro tussen Fatah en Hamas een
politiek belang hebben, maar stelt zich terughoudend op over hun reële
waarde. Vele waarnemers, ook binnen de Palestijnse Autoriteit, menen dat de
gesprekken vooral bedoeld zijn om de spanning tussen Hamas en Fatah - een
grote bron van ergernis binnen de PA - te verzachten. Het lijkt erg
onwaarschijnlijk dat Hamas zijn bikkelharde houding ooit openlijk zal
opgeven en een staakt-het-vuren tegen Israëlische burgers zal
onderschrijven.

Manasrah somt de plichten van zijn functie op: het verschaffen van rust en orde aan mijn volk, de Palestijnen, en aan iedereen in onze regio die onder onze controle valt. Daarnaast ook het garanderen van de veiligheid van onze buren, waar dat ook maar mogelijk is. De bezetting door het Israëlische leger maakt zijn werkterrein weliswaar klein, maar het feit dat Manasrah ook de veiligheid van Israël tot zijn plichten rekent, is veelbetekenend. Iedereen moet de wet gehoorzamen.

Ook Hamas, dus. Niet alleen om tactisch-politieke redenen. Mensen hier zeggen dat omdat de Israëli’s onze kinderen doden, wij die van hun mogen doden. Daar ben ik het totaal niet mee eens, we mogen ons niet tot dat niveau verlagen. Wij moeten de morele standaard hoog houden; aanvallen op burgers zijn onder alle omstandigheden immoreel.

Manasrah houdt kantoor in gebouwruïnes bij een vluchtelingenkamp in Beitunya, vlakbij Ramallah. Zijn dienst heeft geen auto’s of jeeps meer, niemand draagt zichtbaar een wapen. Het Israëlische leger heeft zich teruggetrokken naar de buitenwijken, maar Ramallah is nog steeds formeel bezet. Manasrahs grootste triomf is de terugtrekking van het leger uit Bethlehem in augustus, na een akkoord met de Palestijnse veiligheidsdiensten. Er is geen kogel meer afgevuurd. Sinds we de zaak overnamen is er geen enkele aanval meer geweest tegen Israëlische burgers, aldus Manasrah. Hij werkt daarvoor samen met alle inwoners en met de militante groepen. Maar we hebben ook gezegd dat de ons beleid sowieso zouden uitvoeren, of ze dat nu graag hadden of niet. De bevolking besliste volgens de Palestijn mee te werken omdat de PA het presenteerde als de eerste stap naar de beëindiging van de bezetting van de andere bezette steden op de Westelijke Jordaanoever. Maar de Israëli’s komen de belofte niet na en trekken zich maar niet terug. Langzamerhand worden wij gediscrediteerd in de ogen van de inwoners van Bethlehem. Dat kan leiden tot een nieuwe explosie, waarschuwt Manasrah.

Ook de weigering van het Israëlische leger om de Palestijnse veiligheidsdienst haar wapens terug te geven na het akkoord, ligt hem op de lever. Daarnaast ligt de hele infrastructuur, ook die van de veiligheidsdiensten, in puin. En veel wordt er niet heropgebouwd, want de Verenigde Staten en de Europese Unie helpen wel met het opleiden van veiligheidsagenten, maar kregen geen garantie dat de gebouwen die ze wilden helpen optrekken, niet opnieuw zouden worden vernietigd, zegt Manasrah. Zelfs dit huis, waar we nu zijn, kan op elk ogenblik een doel worden van de Israëli’s.

Manasrah vestigt zijn hoop op het Amerikaanse plan-Bush, dat een Palestijnse staat in het vooruitzicht stelt. Maar in de komende verkiezingsperiode in Israël heeft hij geen goed oog. Men zal bij opbod strijden om de positie van de hardste lijn.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.