Palestijnse economie krimpt onder sancties

De Palestijnse economie kromp vorig jaar 5 tot 10 procent. Dat is een gevolg van het economische embargo van Israël, de EU en de VS, blijkt uit een studie van de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). In 2004 en 2005 was er sprake van een bescheiden herstel.
“2006 is een moeilijk jaar geweest voor de Palestijnse economie en bevolking”, zegt de gemeenschappelijke studie. Het gemiddeld bruto binnenlands product per inwoner lag bijna 40 procent lager dan in 1999. Investeringen waren al laag en liepen verder terug. Dat leidde tot een “verdere uitholling van de Palestijnse economie” en een grotere afhankelijkheid van buitenlandse steun.
Palestijnen leven met internationale sancties opgelegd door Israël, de VS en de EU omdat ze in januari 2006 islamitische verzetsbeweging Hamas in de regering kozen. In 2005 gaven internationale donoren naar schatting 1,1 miljard dollar aan de Palestijnse Autoriteit - ongeveer de helft van diens totale budget. De door Hamas-geleide Autoriteit moet het zonder dat geld stellen.
Sinds maart 2006 heeft Israël bovendien de meeste indirecte belastingen ingehouden. Israël int die in naam van de Palestijnse Autoriteit. Die Israëlische stap heeft verder bijgedragen aan de ernstige financiële crisis, zegt het rapport. Verder hebben de aanslagen van het Israëlische leger op de Palestijnse infrastructuur de plaatselijke productie op de knieën gedwongen.
Een tweede, eveneens nieuw rapport van het IMF zegt dat de Palestijnse regering het in totaal met een derde minder moest stellen dan het jaar voordien. Ambtenaren kregen gemiddeld ongeveer de helft van hun loon uitbetaald.

Dubbel zoveel hulp


Toch zijn de inkomens en consumptie van de gewone Palestijnen niet zo zwaar getroffen als had gekund. Er kwam bijna 750 miljoen dollar aan officiële en private hulp binnen. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2005 en meer dan verwacht. De meeste donoren kozen ervoor de door Hamas geleide Palestijnse Autoriteit te omzeilen: het geld ging vooral naar de door het Westen gesteunde Palestijnse president Mahmoud Abbas en naar rivalen van Hamas. De Fatah-factie van Abbas heeft vorige maand een coalitieregering gevormd met Hamas.
Maar volgens het rapport hebben interne politieke problemen en ruzies tussen Abbas en Hamas de situatie voor de gewone Palestijn in 2006 moeilijker gemaakt. De arme Palestijnen lijden daar het sterkst onder, omdat zij meestal sterker afhankelijk zijn van overheidshulp. Het Wereldvoedselprogramma en de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) waarschuwden onlangs dat de arme Palestijnen alleen dankzij extra humanitaire steun en de sterke solidariteit onder de Palestijnen ontsnapten aan hongersnood in 2006.
Het IMF-rapport concludeert dat er veel internationale steun nodig is om de Palestijnse economie er weer bovenop te krijgen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3078   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift