Palestijnse kinderen opgepakt zonder proces

De wijk Silwan in Oost-Jeruzalem is regelmatig het terrein van gewelddadige botsingen tussen illegale kolonisten, en de soldaten die hen moeten beschermen, en Palestijnse jongeren. Kinderen worden zonder proces opgepakt.

“Papa, help me! Laat ze mij niet meenemen!”, riep de twaalfjarige Ahmed Siyam toen hij door vijftig zwaarbewapende agenten en soldaten geboeid en geblinddoekt werd afgevoerd naar het politiebureau. Om vier uur in de morgen was hij van zijn bed gelicht door agenten van de inlichtingendienst Shin Bet. Zijn vader Daoud weigerde de deur open te doen als ze geen arrestatiebevel lieten zien.

“Ze dreigden hem gewoon in te trappen”, zegt Daoud. “Ze namen hem mee en vertelden niet waar ze hem mee naartoe namen. Toen ik er later op de dag achterkwam en op bezoek ging, ontkenden ze dat hij er was. Pas uren later, nadat ik mijn advocaat had gebeld, mocht ik hem zien. Hij huilde.”

“Ik was bang”, zegt Ahmed. “Ik wist niet waar we heengingen. Ze wilden me geen water geven, en toen ik naar het toilet wilde, schopten ze me. Ze hebben me uren ondervraagd en beschuldigden me van stenen gooien. Dat ontkende ik.”

Oost-Jeruzalem

In Oost-Jeruzalem worden honderden Palestijnen uit hun huis gezet om plek te maken voor Israëlische kolonisten. Veel huizen zijn gesloopt en er staan er meer op de lijst.

Twee weken eerder was de neef van Ahmed, de zevenjarige Ali Siyam, ook al gearresteerd onder vergelijkbare omstandigheden. Toen zijn vader de veiligheidsagenten wilde tegenhouden, werd hij met geweren op zijn hoofd geslagen. Daarvoor moest hij naar het ziekenhuis. Ali’s tante, die tussenbeide kwam, werd in haar been geschoten met een rubberen kogel. Ook Ali’s ouders kregen op het bureau in eerste instantie te horen dat Ali daar niet was.

Ahmed heeft aanvankelijk een maand huisarrest gekregen. Hij mag niet eens naar school zolang het onderzoek voortduurt. Hij moet volgende maand voor de rechter verschijnen voor het gooien van stenen.

Ondervraagd zonder advocaat

De Palestijnse afdeling van Defence for Children International (DCI) rapporteert dat de politie tussen november 2009 en oktober 2010 1267 zaken heeft gevoerd tegen Palestijnse kinderen voor het gooien van stenen. Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’tselem kwamen 31 van hen uit Silwan.

“Vijftig procent van de kinderen zijn ondervraagd zonder hun ouders of een advocaat erbij”, zegt Gerard Horton, een advocaat van DCI, “en veel van hen zijn bedreigd of aangevallen. Er is naar ze geschreeuwd, ze zijn geslagen en geduwd, soms geschopt en gestompt. Ze waren gedesoriënteerd omdat ze midden in de nacht uit hun huis zijn geplukt. Niet in staat om de druk te weerstaan zijn ze tot dubieuze verklaringen gedwongen.”

Kinderen op de Westelijke Jordaanoever vallen onder het militaire recht, waardoor ze nog slechter af zijn. Minderjarigen kunnen tot acht dagen worden vastgehouden voordat ze voor een militaire rechter moeten verschijnen.

De afgelopen weken zijn meer dan 25 Palestijnse kinderen gearresteerd in Silwan. In mei werd de zeventienjarige Milad Ayyash doodgeschoten door een veiligheidsagent van kolonisten die zei dat de jongen betrokken was bij gevechten.

Vorig jaar was er veel commotie om een filmpje van een Israëlische kolonist die opzettelijk tegen een Palestijnse jongen rijdt, omdat hij stenen zou hebben gegooid. Het filmpje werd gebruikt in een reclamespotje van het betreffende automerk om te laten zien hoe sterk de auto is. De jongen is gearresteerd, met botbreuken, de bestuurder niet.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.