Palestina, van kwaad naar erger

Hamas zorgde woensdag voor een coup de theâtre door BBC-journalist Alan Johnston vrij te krijgen. Intussen kreunt de Palestijnse bevolking zowel in Gaza als in de Westelijke Jordaanoever onder de autoritaire trekken van respectievelijk Hamas en Fatah.
Na een escalatie tussen de twee voormalige regeringspartijen heeft Hamas midden juni het heft met geweld in handen genomen in de Gazastrook, terwijl president Abbas met zijn Fatah-partij nog regeert over de Westelijke Jordaanoever. De strijd tussen Hamas en Fatah is een economische, sociale en menselijke slag in het gezicht voor de bevolking. “In de beide Palestijnse gebieden worden de rechten van de mens en het recht op vrije meningsuiting met de voeten getreden,” zegt Ludo De Brabander van de Vrede vzw.

De Westelijke Jordaanoever


De implosie van Palestina in twee rivaliserende delen heeft ervoor gezorgd dat president Abbas en zijn regering steeds meer op een autoritaire manier gaan besturen. De Brabander: “Abbas wil er alles aan doen om zijn macht te consolideren. Hij zoekt daarvoor toevlucht bij westerse landen die niet noodzakelijk de Palestijnse zaak willen dienen.” Volgens De Brabander laat Abbas zich manipuleren. “Hij heeft zich laten bewapenen door de Verenigde Staten en Israël en daarnaast heeft hij met de hulp van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zijn persoonlijke garde versterkt.”
Abbas gaat zelfs zo ver dat hij de mensenrechten aan zijn laars lapt en meer bepaald het basisrecht om verenigingen te vormen. De Palestijnse president heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken de opdracht gegeven om de licenties van alle verenigingen en burgerorganisaties, zoals ngo’s, in te trekken. De organisaties moeten zich binnen de week opnieuw laten registreren, waarna Abbas en de zijnen beslissen of de organisaties legaal mogen blijven bestaan. “Dit is de perfecte manier voor Abbas om alleen die organisaties vergunningen te geven die hem gunstig gezind zijn, en om zijn tegenstanders de mond te snoeren,” aldus De Brabander.

De Gazastrook


In de Gazastrook gaat het de 1,5 miljoen Palestijnse vluchtelingen al lang niet voor de wind. Sinds de ontruiming van de Joodse kolonies en de deelname van Hamas aan de eenheidsregering heeft Israël het gebied hermetisch afgesloten. “Het economische verkeer en personenverkeer is zo goed als stilgelegd,” zegt De Brabander. “Van import of export is er geen sprake en de bevolking is bijna volledig afhankelijk van hulp van buitenaf.”
De overname van de macht door Hamas heeft de situatie in Gaza alleen maar nijpender gemaakt. Hamas moet er roeien met de riemen die het heeft. “Er heerst chaos in het gebied, veel mensen zijn werkloos en leven in grote armoede. Besturen is er voor Hamas heel moeilijk,” zegt De Brabander. “De overname van het gebied zou Hamas wel eens de das kunnen omdoen. Zij zijn nu de enige verantwoordelijke in het gebied. Als zij de situatie voor de bevolking niet kunnen verbeteren, zal het volk zich misschien tegen hen keren en gaan er nieuwe radicalere organisaties opstaan die politiek niet zo welwillend zullen zijn als Hamas.”

De rol van Israël en het Westen


“Als je mensen opsluit als ratten en hen alleen wat eten toegooit, dan creëer je een mislukte staat. Dan ontstaat er een context waarbinnen gespannen relaties, zoals die tussen Hamas en Fatah, gemakkelijk escaleren,” aldus De Brabander. Het zo aanporren van een hevige strijd tussen de twee regeringspartijen is volgens De Brabander een bijna bewuste politiek van Israël en het westen. “Alle aandacht gaat nu naar het interne Palestijnse gevecht, terwijl Israël zonder al te veel aandacht kan doorgaan met de bezetting en annexatie van de Palestijnse gebieden.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2925   proMO*’s steunen ons vandaag al. We hopen 2021 te kunnen starten met 3000 proMO*‘s, word jij er één van?

Word proMO* of Doe een gift