Paragate brengt Amerikaanse steun voor Uribe in het gedrang

De Colombiaanse president Alvaro Uribe laat politieke tegenstanders in de gaten houden door de inlichtingendiensten van het leger en de politie. Uribe reageert zenuwachtig op de uitnodiging van parlementsleden van de oppositie voor een hoorzitting van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de relaties tussen de VS en Colombia.
Uribe gaf zelf toe dat hij door zijn veiligheidsdiensten geïnformeerd wordt over de activiteiten van critici van het vrijhandelsakkoord dat Colombia met de VS tekende en tegenstanders van Plan Colombia, een door de VS gefinancierde strategie om de drugsmaffia en de linkse rebellen in Colombia in het nauw te drijven. Uribe vreest vooral dat het Amerikaanse parlement het ‘Paragate’-schandaal gaat uitbenen. De sterke vermoedens over de enge banden tussen Uribe en de paramilitaire doodseskaders in Colombia kunnen de VS ertoe brengen hun hulp aan Colombia terug te schroeven.
Het schandaal heeft al acht politici uit het Uribe-kamp achter de tralies doen belanden omwille van hun banden met de paramilitairen. Vorige week dinsdag werd nog Paragate gedebatteerd in het Colombiaanse parlement. Senator Gustavo Petro van de Alternatieve Democratische Pool, een links kartel, legde documenten en getuigenissen voor over militairen en mensen die dicht bij Uribe staan en die volgens Petro banden hebben met de machtige paramilitaire groepen in het land.

Gerechtelijke onderzoeken


De bewijzen die Petro aanvoerde, maken deel uit van gerechtelijke onderzoeken die zijn stilgelegd door de twee hoge gerechtelijke instanties: de Fiscalía General en de Procuraduría General. De laatste instantie houdt toezicht op het gedrag van publieke personen waakt ook over de naleving van de mensenrechten. Volgens de VN zijn de paramilitairen verantwoordelijk voor een groot deel van de mensenrechtenschendingen die de voorbije jaren in Colombia werden gepleegd. Politieke tegenstanders ruimen ze genadeloos uit de weg. Ook tegen Petro zijn inmiddels doodsbedreigingen geuit.
De eerste hoorzitting van de Amerikaanse parlementscommissie die zich bezig houdt met buitenlandbeleid op het westelijk halfrond, vindt morgen (24 april) plaats in Washington. Uribe organiseerde met hulp van het Colombiaanse consulaat in Miami vrijdag al een persconferentie in een poging om zijn tegenstanders het gras voor de voeten weg te maaien. Hij had het over oppositieleden die “in het zuiden van Colombia het Amerikaanse imperialisme onder vuur nemen en dan in de VS de Colombiaanse regering in een kwaad daglicht gaan stellen.”

Mensenrechtenblazoen


Uribe legde uit dat hij de Amerikaanse pers bijeen had geroepen omdat de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore donderdag had aangekondigd dat hij niet deelneemt aan een milieuconferentie in Miami omdat Uribe daar ook zou spreken. Gore gaat ook niet naar Expogestión, een zakenconferentie die in September in Bogota plaatsvindt. De bekendste Amerikaanse milieugoeroe zou zich storen aan het bedenkelijke mensenrechtenblazoen van Uribe.
Uribe heeft toegegeven dat hij in de jaren 90 als gouverneur van de provincie Antioquia de toelating gaf voor de oprichting van de Sietecueros Vereniging, een burgerwacht die geleid werd door de paramilitaire leider José “Chepe” Barrera. Sietecueros behoorde tot de zogenaamde Convivir-groepen, een organisatievorm die die in 1993 gelegaliseerd werd. Talrijke misbruiken leidden ertoe dat het Grondwettelijk Hof de Convivir-eenheden verbood nog militaire wapens te gebruiken. Uribe zegt dat hij er pas in 2004 achterkwam dat “Chepe” Barrera een paramilitair was. “Ik moet me verontschuldigen voor mijn fouten, maar niet voor welke misdaad dan ook”, verklaarde Uribe.
Maar Uribe wordt in het defensief gedrongen door Amerikaanse beschuldigingen aan het adres van belangrijke medestanders. Eind vorig jaar trokken de VS het inreisvisum in van Jorge Noguera, de voormalige inlichtingenchef van Uribe. Noguera wordt ervan verdacht de informatie die zijn diensten verzamelden ook te hebben doorgespeeld aan paramilitaire groepen.
Volgens CIA-documenten die in de Los Angeles Times werden geciteerd, werkte ook de huidige legerchef Mario Montoya samen met paramilitairen. Dat gebeurde bij de bezetting van Comuna 13, een armenwijk van de op één na grootste Colombiaanse stad Medellín, in 2002. Uribe zegt dat Montoya ervoor zorgde dat er sinds 2002 veel minder mensen worden vermoord in Medellin.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.