Paraguayanen toch niet happig op inenting gele koorts

Paraguay herademt nu de gelekoortspsychose is weggeëbd, maar de gezondheidsdiensten zitten met de handen in het haar. De meeste Paraguayanen vertikken het om zich te laten inenten.
Begin februari dook de gele koorts weer op in Paraguay. Het was 34 jaar geleden dat de dodelijke virusziekte nog was vastgesteld in het Zuid-Amerikaanse land. Er werden 24 gevallen van infectie vastgesteld en 11 bijkomende verdachte gevallen. Acht mensen overleefden de infectie niet. De regering kondigde meteen de noodtoestand af en ging over tot een massavaccinatie.

Minstens 1,5 miljoenen Paraguayanen zijn ondertussen ingeënt maar dat is nauwelijks een derde van de bevolking tussen 1 en 60 jaar, de meest kwetsbare groep.

Begin februari stonden nog lange rijen voor de gezondheidscentra en klonk er luid protest tegen het gebrek aan vaccins. Ondertussen zijn er vaccins genoeg, mede dankzij schenkingen van andere Zuid-Amerikaanse landen en de Wereldgezondheidsorganisatie, maar nu zijn de rijen verdwenen.

Schandalig



De Paraguayaanse overheid klaagt dat de mensen zich niet willen laten vaccineren, vooral in de hoofdstad Asunción en de buursteden, en in het noordelijke departement San Pedro, de zones waar de meeste gevallen van gele koorts zijn vastgesteld. Viceminister van Volksgezondheid Antonio Barrios noemt die nalatigheid “schandalig”.

De regering deed nog een wanhopige oproep aan de Paraguayanen om zich te laten inenten, vooral als ze tijdens deze Goede Week naar het binnenland trekken. “Ze dreigen niet alleen de ziekte op te lopen maar ook om ze te verspreiden in zones waar nu nog geen gevallen zijn”, zegt viceminister Barrios.

Volgens sommige experts is de lauwe medewerking van de bevolking het gevolg van een weinig efficiënt preventiebeleid. “De communicatie was uitsluitend op de steden gericht, waar men toegang heeft tot de media, maar daar woont niet de meerderheid van de bevolking”, zegt Desirée Masi, vicevoorzitter van Paraguayaanse Artsenkring. “Een ernstige studie over sociale communicatie ontbrak.”

Muggen



Zowel de gele koorts als de knokkelkoorts (dengue), in 2007 goed voor 17 dodelijke slachtoffers en 28.000 geïnfecteerden, zijn virusziektes die door muggen worden overgedragen. Het gaat om muggen van de Aedesfamilie uit tropische en subtropische gebieden in Afrika en Amerika.

De incubatietijd voor gele koorts bedraagt drie tot zes dagen. Het meest voorkomende symptoom is koorts. Bij ernstige gevallen doen zich bloedingen voor, gaat de patiënt braken en loopt hij leverschade op.

Dokter César Pimienta, lid van de Nationale Federatie van Gezondheidswerkers, zegt dat het ministerie van Volksgezondheid geïmproviseerd heeft. Een doeltreffende campagne om de muggen te verdelgen was er niet. “Als er muggen zijn, dan wil dat zeggen dat de preventie en de reiniging gefaald hebben. Vorig jaar slaagden ze erin de knokkelkoorts terug te dringen maar ondertussen vergaten ze de gele koorts. Daardoor staan we vandaag voor een epidemiologische catastrofe.”

Voor professor Felipe Recalde van het Nationale Gezondheidsinstituut is het nu vooral zaak de bevolking te mobiliseren. “De meesten hebben gewacht tot de autoriteiten naar hun huizen kwamen om te doen wat ze zelf zouden moeten doen.” Elke dag doorkruisen sanitaire brigades de hoofdstad om schoon te maken en muggennesten uit te roeien.
“De mensen schatten het risico en de eigen verantwoordelijkheid fout in. De media spelen een zeer belangrijke rol maar zonder enige twijfel moeten het ministerie van Volksgezondheid en de technische diensten die publieke opinie oriënteren en instructies geven.”

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie raken elk jaar 200.000 mensen besmet met gele koorts en sterven 30.000 mensen aan de gevolgen van de infectie. De Zuid-Amerikaanse epidemie begon eind vorig jaar in Brazilië, waar ondertussen 19 doden vielen. Volgens milieuorganisaties heeft de opflakkering deels te maken met de massale ontbossing, die de muggen naar bewoonde gebieden drijft.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.