Paramilitairen beheersen Colombiaanse politiek

In Colombia zijn deze week diverse wetgevers gearresteerd die nauwe banden onderhielden met extreem-rechtse paramilitaire organisaties. De arrestaties laten zien “hoe nauw de banden van paramilitairen met de politiek zijn” zegt Carlos Rodríguez, assistent directeur van de Colombiaanse Commissie van Juristen (CCJ)
Het Hooggerechtshof heeft bewijs dat verschillende wetgevers van regeringspartijen uit de noordwestelijke provincie Sucre een doodseskader hebben georganiseerd en er ook actief aan deelnamen. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor bloedbaden onder campesinos (kleine boeren) en het met geweld manipuleren van de verkiezingsresultaten.

Senator Álvaro García Romero gaf zichzelf afgelopen week aan, evenals congreslid Eric Morris. Senator Jairo Merlano wordt gezocht door Interpol. De rechtse regering van president Alvaro Uribe heeft 22 miljoen dollar uitgeloofd voor informatie die leidt tot de aanhouding van Merlano en de Amerikaanse regering trok de visa van Merlano en García Romero in.

Voormalig congreslid Muriel Benito-Revollo werd woensdag gearresteerd. Vier andere provinciale wetgevers werden al eerder in hechtenis genomen in verband met dezelfde zaak. Verder werd een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Salvador Arana, de oud-gouverneur van Sucre en de voormalige ambassadeur in Chili onder Uribe, voor de moord op de burgemeester El Roble in Sucre, in 2003. De burgemeester, Eudaldo Díaz, was een uitgesproken linkse criticus van Arana.

Senator Gina Parodi zei deze week dat de processen geen “showprocessen” moeten worden, maar dat “nu eindelijk eens aan de toekomst gedacht moet worden en dat de volledige waarheid aan het licht moet komen.” Parodi had eerder kritiek op het juridische raamwerk voor de demobilisatie van de paramilitaire parapluorganisatie AUC, (Autodefensas Unidades de Colombia). Destijds had de AUC naar eigen zeggen directe invloed op 35 procent van de Congresleden.

De paramilitaire milities in Colombia ontstonden begin jaren tachtig. Ze bestreden linkse opstandelingen die in de jaren zestig de wapens opnamen. Daarnaast traden ze gewelddadig op tegen burgers die ervan verdacht werden de rebellen te steunen.

De extreem-rechtse groepen, die nauwe banden hebben met de drugshandel, gebruikten hun macht al snel om campesinos van hun land te verjagen. De Verenigde Naties houden de AUC verantwoordelijk voor 80 procent van de wreedheden in het gewapende conflict in Colombia.

De Nationale Beweging van Slachtoffers van Misdaden van de Staat (MNVCE) in Sucre zegt in een rapport dat gedemobiliseerde leden van AUC, die een maandelijkse uitkering krijgen van de regering in ruil voor het inleveren van hun wapens, alweer actief zijn in nieuwe groeperingen. Die groepen staan bekend onder de naam Águilas Negras (Zwarte Adelaars) en Nueva Generación (Nieuwe Generatie).

De ‘gedemobiliseerde’ paramilitaire leiders zouden nog steeds acties coördineren waarbij “campesinos, maatschappelijke leiders en mensenrechtenactivisten in het hele land vermoord worden”, aldus MNVCE.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2630   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift