Parlement bekijkt Europese chemische huishouding

Morgen (woensdag) gaat het debat over een strengere controle op chemische stoffen in de EU de laatste rechte lijn in. De industrie en de milieubeweging maken zich op voor een krachtmeting die ingrijpende gevolgen kan hebben voor de Europese huishouding.
De Europese Commissie wil nieuwe en strengere regels rond chemicaliën. Chemische stoffen van binnen en buiten de EU dienen goedgekeurd te worden door een nog op te richten agentschap in Helsinki. Het Europees Parlement bekijkt de voorgestelde evaluatie- en testprocedure (kortweg REACH, wat staat voor evaluatie, registratie en toelating van chemische substanties). REACH kwam in oktober 2003 tot stand na een debat van vijf jaar.

De voorgestelde procedure is een gevolg van de groeiende bezorgdheid over het kankerverwekkende effect van chemicaliën. Heel wat deodorants, parfums, brandvertragers, plasticsoorten en andere huis-tuin-en-keukenmiddelen bevatten bestanddelen die in de toekomst niet meer door de beugel zullen kunnen.

Morgen (woensdag) presenteren wetenschappers, milieugroepen en de industrie hun visie tijdens een hoorzitting in het Europees parlement. De producenten noemen de regels die de Europese Commissie voorstelt een bureaucratische nachtmerrie en waarschuwen voor banenverlies. De Europese milieubeweging ijvert voor een erg strenge regelgeving omdat het effect van chemicaliën op de volksgezondheid onderschat zou worden.

De Commissie zegt dat de nieuwe regelgeving gezond is voor mens én industrie. De invoering ervan zou over elf jaar 6,5 miljard euro kosten. De chemische industrie noemt dat een grove onderschatting en rekent voor dat de maatregelen twee keer zoveel zullen kosten. Vooral de kleine producenten zijn bang. De Europese Vereniging van Chemische Verdelers waarschuwt dat de helft van de chemische stoffen die nu in gebruik zijn, verloren zullen gaan omdat de makers ervan zich geen dure tests kunnen veroorloven.

De Europese werkgeversfederatie Unice wil dat het systeem sterk vereenvoudigd wordt. Enkel de meest risicovolle drie- tot vijfduizend chemische substanties mogen volgens Unice de evaluatie- en testprocedure volledig doorlopen. In het huidige ontwerp is sprake van zo’n 30.000 substanties.

Het Wereldnatuurfonds hoopt dat de Europese Commissie voet bij stuk houdt en REACH nog verstrengt op een aantal punten. Deze kans om veiligere chemicaliën te krijgen? doet zich laar één keer in een generatie voor, zegt WWF-woordvoerder Julian Scola. Giftige chemicaliën zijn een bedreiging voor mens en dier. Het is hoog tijd dat de meest schadelijke geleidelijk verdwijnen. Dat de regelgeving te duur is voor de industrie, vindt het WNF niet aanvaardbaar. De huidige regelgeving komt neer op een ongecontroleerd experiment op alle aardbewoners, meent Scola. (MM/PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift