Parlement in reces voor WK

Het Ecuadoraans parlement is vrijdag in reces gegaan om niets van het wereldkampioenschap voetbal in Japan en Zuid-Korea te missen. De partijen worden weliswaar gespeeld als het in Ecuador nog nacht of vroege ochtend is - in elk geval vóór het tijdstip waarop de werkzaamheden in het halfrond beginnen - maar sommige parlementsleden willen per se naar Japan reizen om het Ecuadoraanse team aan het werk te zien. Ecuador is voor de eerste keer in zijn geschiedenis geplaatst voor de eindronde van de wereldbeker.


Volgens de voorzitter van het parlement, José Cordero, verstoort de maatregel de werking van de instelling niet al te zeer - het normale zomerreces is gewoon vervroegd. De Ecuadoraanse ploeg komt maandag 3 juni een eerste keer in actie. Voor de supporters is het meteen alle hens aan dek, want de Ecuadoraanse selectie moet het opnemen tegen Italië.

Politiek en voetbal zijn eng verbonden in Ecuador. Bekende politici hebben de grootste clubs in het land geleid. Minister van Buitenlandse Zaken Heinz Möller was bijvoorbeeld voorzitter van Barcelona de Guayaquil, de enige ploeg in het land die twee keer doorstootte naar de finale van de Copa Libertadores de América, het belangrijkste clubtoernooi in Latijns-Amerika. Begin de jaren 90 werd Barcelona geleid door Isidro Romero Carbo, een rijke zakenman en voormalige volksvertegenwoordiger die net als Möller al af en toe genoemd is als een mogelijke presidentskandidaat. Politieke partijen werpen ook graag hun gewicht in de schaal als één van hun leden moet optornen tegen andere zwaargewichten om als voorzitter van een voetbalclub verkozen te raken.

Maar terwijl politiek Ecuador hopeloos verdeeld is langs regionale scheidslijnen - de bewoners van de kust voelen zich beter dan de Ecuadoranen uit het bergachtige binnenland of uit de Amazoneregio, en de rijke havenstad Guayaquil en de hoofdstad Quito zijn water en vuur - blijkt het voetbal een gevoel van eenheid en nationale trots te kunnen doen ontstaan in het land. Dat was met name het geval toen Ecuador er vorig jaar in slaagde zich te plaatsen voor de wereldbeker.



Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.