Parlement in reces voor WK

Het Ecuadoraans parlement is vrijdag in reces gegaan om niets van het wereldkampioenschap voetbal in Japan en Zuid-Korea te missen. De partijen worden weliswaar gespeeld als het in Ecuador nog nacht of vroege ochtend is - in elk geval vóór het tijdstip waarop de werkzaamheden in het halfrond beginnen - maar sommige parlementsleden willen per se naar Japan reizen om het Ecuadoraanse team aan het werk te zien. Ecuador is voor de eerste keer in zijn geschiedenis geplaatst voor de eindronde van de wereldbeker.


Volgens de voorzitter van het parlement, José Cordero, verstoort de maatregel de werking van de instelling niet al te zeer - het normale zomerreces is gewoon vervroegd. De Ecuadoraanse ploeg komt maandag 3 juni een eerste keer in actie. Voor de supporters is het meteen alle hens aan dek, want de Ecuadoraanse selectie moet het opnemen tegen Italië.

Politiek en voetbal zijn eng verbonden in Ecuador. Bekende politici hebben de grootste clubs in het land geleid. Minister van Buitenlandse Zaken Heinz Möller was bijvoorbeeld voorzitter van Barcelona de Guayaquil, de enige ploeg in het land die twee keer doorstootte naar de finale van de Copa Libertadores de América, het belangrijkste clubtoernooi in Latijns-Amerika. Begin de jaren 90 werd Barcelona geleid door Isidro Romero Carbo, een rijke zakenman en voormalige volksvertegenwoordiger die net als Möller al af en toe genoemd is als een mogelijke presidentskandidaat. Politieke partijen werpen ook graag hun gewicht in de schaal als één van hun leden moet optornen tegen andere zwaargewichten om als voorzitter van een voetbalclub verkozen te raken.

Maar terwijl politiek Ecuador hopeloos verdeeld is langs regionale scheidslijnen - de bewoners van de kust voelen zich beter dan de Ecuadoranen uit het bergachtige binnenland of uit de Amazoneregio, en de rijke havenstad Guayaquil en de hoofdstad Quito zijn water en vuur - blijkt het voetbal een gevoel van eenheid en nationale trots te kunnen doen ontstaan in het land. Dat was met name het geval toen Ecuador er vorig jaar in slaagde zich te plaatsen voor de wereldbeker.Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 2540   proMO*’s steunen ons vandaag al.

Word proMO* of Doe een gift