: Parlementsverkiezingen referendum over Japanse troepen in Irak

Op 11 juli verversen de Japanse kiezers de helft van het aantal parlementsleden. De verkiezingen markeren de helft van de zesjarige ambtstermijn van premier Junichiro Koizumi en vormen een soort populariteitstest. De oppositie valt Koizumi aan op zijn militaire engagement in Irak en waarschuwt voor het verlies van het Japanse pacifisme. Veel hangt af van opkomst. Wanneer de jongeren thuisblijven, hoeft de regerende Liberale Democratische Partij (LDP) niet te vrezen voor haar meerderheid.

De LDP heeft momenteel een parlementsmeerderheid in een coalitie met de New Komeito Party. Oppositieleider Katsuya Okada van de Democratic Party of Japan (DPJ) heeft al aangekondigd dat hij Koizumi wil aanvallen op zijn militaire negagement aan de zijde van de Verenigde Staten. “Koizumi’s focus op de alliantie met de VS heeft onze goede banden met het Midden-Oosten, bijvoorbeeld met Iran, geen goed gedaan”, zegt Okada, “Ook de relaties met China en Zuid-Korean zijn verslechterd”.

De oppositie neemt het de premier bijzonder kwalijk dat hij na afloop van de G8-top begin juni in de VS beloofde troepen te zullen leveren voor een vredesmacht in Irak onder mandaat van de VN. “Hij heeft dat beloofd zonder eerst een debat te voeren”, zegt Okada. De DPJ belooft de Japanse troepen naar huis te halen wanneer ze de verkiezingen wint.

Analysten voorspellen dat Koizumi’s LDP na een overwinning het artikel negen van de grondwet gaat wijzigen. Dat artikel verbiedt de inzet van troepen in het buitenland. Grondwetsexpert Hideo Shimizu waarschuwt dat Japan zich op een “glibberig pad weg van het alom gewaardeerde pacifiscme“ bevindt. “Wanneer we de Amerikaanse agressie achternalopen, richten we het land te gronde”.

De verkiezingen van juli komen op een moment van “intense angst” onder de Japanse bevolking, zo meent professor internationale betrekkingen Takeshi Inoguchi van de universiteit van Tokio. “Angst over de Japanse reactie op de crisis in Irak en een verlies van stabiliteit”.

Recente peilingen geven aan dat de steun voor Koizumi’s beleid is verminderd van 54 tot veertig procent. De oppositie zou intussen op gelijke hoogte komen, met 42 procent van de kiesintenties. Veel hangt af van de hoeveelheid jonge kiezers die opdagen. Een lage opkomst speelt in het voordeel van de regerende conservatieven.

Naast Irak zijn ook de hervormingen van de pensioenen een hot topic. Zeventig procent van de kandidaten voor het parlement vindt de pensioenen zelfs een belangrijker thema dan Irak. Demografen voorspellen dat er tegen 2018 34 tot 40 miljoen bejaarden zullen bijkomen. Het huidige systeem, waarbij de jongeren de pensioenen van de ouderen financieren, is op termijn niet houdbaar.

Suvendrini Kakuchi

Xml=3

Ref: ap ip mm

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.