Participatie sleutel tot nieuw ontwikkelingsparadigma

Liberiaanse Presidente Sirleaf over de toekomst van de MDG's

De Liberiaanse presidente Ellen Johnson Sirleaf roept België op om constructief mee te werken aan een opvolger voor de millenniumdoelstellingen. De Nobelprijswinnares kwam een lezing geven voor de Belgische Senaat. Daar heeft men in het voorjaar een werkgroep opgericht die mee zal nadenken over een nieuw ontwikkelingsmodel voor de Verenigde Naties. Dit model zal na 2015 de millenniumdoelstellingen moeten vervangen.

  • Erik F. Brandsborg/Flickr De Liberiaanse Presidente Ellen Johnson Sirleaf Erik F. Brandsborg/Flickr

Ellen Johnson Sirleaf werd in 2006 presidente van Liberia. Ze was daarmee de eerste vrouwelijke president van Afrika. In 2011 won ze de Nobelprijs voor de Vrede en werd ze herverkozen. In de Senaat kwam ze vooral spreken over het ontwikkelingsmodel van de Verenigde Naties (VN) dat de millenniumdoelstellingen zal moeten opvolgen. Sirleaf werd in juli door VN Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon aangeduid als covoorzitter van het High-Level Panel dat de post-2015 ontwikkelingsagenda zal onderzoeken.

Sirleaf beklemtoonde in haar speech dat men dit nieuwe ontwikkelingsmodel wil ontwerpen via consultaties met burgers, experten, academici… ‘Ik heb de antwoorden niet, ik ben alleen maar lid van een groep die op zoek gaat naar de antwoorden’, aldus Sirleaf. ‘We zijn een onderling afhankelijke wereld en niet een verzameling van verschillende staten. We moeten dus samenwerken om tot een constructief model te komen’.

Economische groei blijft fundamenteel

Er zijn een aantal zaken die volgens Sirleaf zeker opgenomen moeten worden in het nieuw paradigma. Zo moeten vrouwenemancipatie en gezondheid hoog op de agenda blijven staan. Daarnaast moeten drie processen de basis vormen voor het nieuwe kader. Ten eerste blijft economische groei fundamenteel. Daarom zal de private sector ook opgenomen worden in de consultaties. Ook sociale gelijkheid mag niet vergeten worden. Ten derde zal men ook rekening moeten houden met nieuwe globale dynamieken, zoals bijvoorbeeld ecologie en duurzaamheid.

Het nieuwe paradigma zal een algemeen kader worden, maar ieder land zal het nog voor zichzelf moeten specifiëren. De G7+, een groep van 19 fragiele staten waaronder ook Liberia, heeft alvast opgeroepen om de specifieke omstandigheden van landen die uit een oorlog komen op te nemen. ‘Hoe het raamwerk er uiteindelijk ook uit zal zien, het zal aangepast moeten worden aan de nationale omstandigheden’, zei Sirleaf.

Gender en ontwikkeling

De Nobelprijswinnares pleitte ook voor meer leiderschap voor vrouwen op alle niveaus van de maatschappij en overal ter wereld. ‘Vrouwen kunnen zorgen voor een extra gevoeligheid. Er zouden meer vrouwelijke presidenten moeten zijn’, lachte ze. Wat betreft de situatie in haar eigen land gaf ze aan dat er ook nog verbetering mogelijk was. ‘We moeten meer aandacht geven aan vrouwen in de informele sector. We moeten hen meer emanciperen, onderwijzen en gelijke rechten promoten’, aldus de presidente.

De presidente wilde ook benadrukken dat de millenniumdoelstellingen nog niet afgeschreven mogen worden. ‘We hebben nog drie jaar tot de doelstellingen verlopen, dus we moeten proberen om nog zo veel mogelijk te bereiken. We moeten het beleid en de programma’s blijven stimuleren’, zei Sirleaf. Toch geeft ze toe dat veel landen niet alle doelstellingen zullen bereiken. ‘Een goede evaluatie van de millenniumdoelstellingen is dan ook nodig voor de ontwikkeling van het nieuwe model’, aldus Sirleaf.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2770   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2770  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.