Partijmilitanten in Guatemala hebben vinger los aan de trekker

“Ze waren niet van plan ons te waarschuwen - ze wilden ons vermoorden”, zegt Héctor Rosales, een Guatemalaanse presidentskandidaat die vorige week op het nippertje aan een aanslag ontkwam. Sinds het begin van de verkiezingscampagne in mei, zijn al zeker 38 politici en partijactivisten vermoord in Guatemala. De Guatemalanen gaan op 9 september naar de stembus om een nieuwe president en een nieuw parlement te kiezen.
“Het scheelde maar een haar”, zegt Rosales. Rosales is de presidentskandidaat van het kleinlinkse Desarrollo Integral Auténtico (DIA). Op 10 augustus reed hij in een auto met het logo en de slogans van zijn partij rond in de provincie Quiché, samen met partijgenote Liby Solís Wer en haar 25-jarige zoon. Een andere auto begon hen te volgen en een inzittende opende het vuur. Als door een wonder bleven de drie ongedeerd.
Rosales denkt dat de aanslag het werk is van leden van het rechtse Frente Republicano Guatemalteco (FRG). De aanvallers droegen volgens hem kappen, jassen en hemden met het kenteken van de formatie. Het FRG verklaarde tegenover IPS dat het niet gelooft dat de aanvallers militanten of zelfs maar sympathisanten waren.
Er zijn tijdens de verkiezingscampagne al meer mensen vermoord dan in 2003, tot hiertoe de bloedigste verkiezingen uit de recente geschiedenis van Guatemala.
In de peilingen ligt Álvaro Colom van de centrumlinkse Unión Nacional de la Esperanza (UNE) voorop, gevolg door generaal Otto Pérez Molina van de rechtse Partido Patriota (PP) en Alejandro Giammattei van de centrumlinkse Gran Alianza Nacional (GANA).
De oppositie heeft het zwaar te verduren. Van de UNE werden de voorbije maanden al zeventien leden vermoord, de GANA heeft al vijf militanten verloren en de PP vier.
Veiligheid is een belangrijk thema in de campagne. Sommige kandidaten komen op voor “totale veiligheid” en pleiten voor een harde aanpak van wie de wet niet respecteert. Maar mensenrechtenorganisaties geloven dat het alleen lippenbekentenissen zijn. “Een van de oorzaken van het politiek geweld is de straffeloosheid waarvan de daders profiteren”, zegt Mario Polanco, de directeur van de Grupo de Apoyo Mutuo (GAM).
Het politieke geweld in Guatemala verdrinkt in de andere misdrijven. In de eerste helft van dit jaar werden volgens overheidscijfers al 2.857 moorden gepleegd. Veel van dat geweld heeft zijn wortels in de wrede burgeroorlog die het arme land van 1960 tot 1996 doormaakte. Bij dat conflict kwamen 200.000 mensen om, voor een groot deel indianen. Volgens de Guatemalaanse Waarheidscommissie was het leger verantwoordelijk voor 90 procent van de mensenrechtenschendingen die in die tijd werden begaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.