Pas na halve eeuw bekrachtigt België VN-verdrag over staatlozen

Zo’n 750.000 mensen wereldwijd sloegen op de vlucht in 2011. Twaalf miljoen mensen worden nog steeds door geen enkel land als burger erkend. Vertegenwoordigers van honderdvijftig landen beloofden beterschap op de grootste conferentie over vluchtelingen en staatlozen ooit.

  • European Parliament Hoog Commissaris voor Vluchtelingen António Guterres: 'Stateloosheid is een van de meest vergeten kwesties in mensenrechten.’ European Parliament

De conferentie georganiseerd door het VN-vluchtelingenagentschap (Unhcr) vond plaats op 7 en 8 december in Genève. De bijeenkomst sloot een rampjaar af. Begin 2011 stond het aantal vluchtelingen al op 43,7 miljoen. De Arabische revolutie en de hongersnood in de Hoorn van Afrika joegen nog eens 750.000 mensen meer op de vlucht.

Deelnemende landen in Genève maakten beloftes om de kwestie aan te pakken. België bevestigde er zijn voornemens van het nieuwe regeerakkoord, waaronder de status van “staatloze” mogelijk maken, de opvangcapaciteit voor asielzoekers  verhogen en de asielprocedure verkorten tot zes maanden.

Ook andere landen verbonden zich onder meer tot een betere bescherming van vrouwen en kinderen of vlottere procedures voor asielzoekers. Nog tot januari 2012 kunnen regeringen bijkomende engagementen doorspelen aan het VN-Vluchtelingenagentschap.

Verdragen uit koelkast

Stateloosheid was een belangrijk thema in Genève. Naar schatting zijn in 2011 twaalf miljoen mensen staatloos. Ze worden door geen enkel land als burger erkend. De VN vroegen landen toe te treden tot de twee belangrijkste internationale verdragen hierrond: het Verdrag betreffende de Status van Staatlozen en het Verdrag voor de Vermindering van Stateloosheid, respectievelijk uit 1954 en 1961.

Het aantal staten dat die verdragen ondertekende, bleef decennialang niet meer dan respectievelijk 69 en 37. In Genève namen acht landen definitieve stappen om minstens een van die VN-verdragen te ondertekenen.

Ook België beloofde het Verdrag voor de Vermindering van Stateloosheid te ratificeren. Wanneer exact bleef echter onduidelijk. Negentien anderen landen beloofden eveneens de akkoorden te tekenen.

VN-Hoog Commissaris voor Vluchtelingen, António Guterres, noemde de problematiek ‘een van de meest vergeten kwesties in mensenrechten.’ Hij prees de aanwezige landen voor de ‘grote sprong voorwaarts’ die in Genève genomen werd.

Gevoelig

De vluchtelingen- en staatlozenproblematiek ligt in vele landen politiek erg gevoelig. De strubbelingen rond de instroom aan Tunesische vluchtelingen in de EU is een tekenend voorbeeld. Staatlozen bevinden zich dan weer in een juridisch vacuüm, waar landen vaak geen raad mee weten.

‘Toch moeten landen respect hebben voor basisrechten zoals toegang tot het grondgebied en een eerlijke behandeling van asielaanvragen’, benadrukte de Hoog Commissaris António Guterres nog op de conferentie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Laurens Cerulus schrijft en maakt radio over Europese politiek. Hij hoopt u ooit te boeien met een verhaal over Europese geschiedenis of politiek in de EU-wandelgangen.

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.