Paul McCartney en Pachauri willen veggiedag

In een open brief roepen Paul McCartney en IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri beleidsmakers op om de overconsumptie van vlees in westerse landen aan te pakken. De twee halen de campagne ‘Donderdag Veggiedag’ aan als inspirerend voorbeeld.
  • Creative Commons-licentie by NHD-INFO IPCC-voorzitter Rajendra Pachauri Creative Commons-licentie by NHD-INFO
Geachte Heer, Mevrouw,
Zoals u ongetwijfeld weet is er in de wereld – en zeker in de rijkere landen – dringend nood aan actie om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Wij twijfelen er niet aan dat u al concrete stappen hebt genomen om de klimaatverandering te helpen beperken. Toch zouden we graag uw aandacht vestigen op een optie die u misschien nog niet heeft overwogen.
Wereldwijd is de productie van vlees verantwoordelijk voor niet minder dan 18% van de totale uitstoot van broeikasgassen. De broeikasgasuitstoot door vleesproductie en de daarbij horende veranderingen in landgebruik zijn een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering. Toch blijven mensen, vooral in de rijke landen, grote hoeveelheden vlees eten.
Deze hoge consumptie van vlees heeft niet alleen negatieve gevolgen voor het klimaat en de biodiversiteit, maar is ook schadelijk voor onze gezondheid. Ze verhoogt immers het risico op hart- en vaatziekten, obesitas, diabetes en andere welvaartsziekten. Onze consumptie van vlees beperken is bijgevolg erg belangrijk.
Omdat ons voedsel, en dan vooral ons vleesverbruik, zo’n belangrijke bron is van broeikasgassen, is ons belangrijkste middel in de strijd tegen klimaatverandering misschien wel… onze vork. Telkens iemand kiest voor een vegetarische maaltijd in plaats van een maaltijd met vlees, draagt hij of zij bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Vlees nu en dan overslaan is dus een goed recept tegen klimaatverandering.
Lokale overheden kunnen zeker een rol spelen door de bevolking te helpen met het verminderen van de consumptie van vlees en andere dierlijke producten. Wij willen uw aandacht vestigen op campagnes voor wekelijkse vleesloze dagen, die nu al in verschillende delen van de wereld opduiken. Dat is onder meer het geval in Gent (België) waar zo’n campagne in partnerschap tussen een NGO en het stadsbestuur werd uitgevoerd. Samen hebben ze stadskaarten uitgedeeld met daarop plaatsen waar men vegetarisch kan eten, alsook infobrochures voor restaurants, en pasten ze de menu’s aan van het stadsrestaurant.
Gent heeft de wekelijkse vegetarische dag ook ingevoerd in de 35 verschillende stadsscholen, een initiatief dat ook werd doorgevoerd in de scholen van Baltimore (VS). Gelijkaardige programma’s werden recent nog gestart in São Paulo (Brazilië) en Hasselt (België).
Andere steden overwegen hierin te volgen. In het Verenigd Koninkrijk moedigt de Meat Free Monday campagne mensen aan om de voordelen te ontdekken van minder vlees eten. De Zweedse regering heeft richtlijnen opgesteld over gezond en klimaatvriendelijk eten waarin ook wordt aangeraden om minder vlees te consumeren.
Wat individuen op zichzelf kunnen doen is beperkt. Het is dan ook de verantwoordelijkheid van overheden en industrieën om ervoor te zorgen dat duurzame alternatieven zoals plantaardige producten overal beschikbaar zijn en betaalbaar zijn. Verschillende alternatieve beleidsmaatregelen en opties kunnen een lagere vleesconsumptie en een klimaatvriendelijke leefstijl bevorderen – zaken die een samenleving naar eigen goeddunken kan beslissen.
Steden als Gent, São Paulo of Baltimore bieden een gamma van mogelijke acties aan die breder kunnen worden toegepast, en het is aan gemeenschappen en overheden om te kiezen hoe men ze implementeert. We doen een beroep op leiders van zowel nationaal als lokaal niveau om ervoor te zorgen dat er concrete stappen in die richting worden genomen.
Hoogachtend,
Dr. Rajendra Pachauri, voorzitter IPCC en Sir Paul McCartney
Lees ook in MO*magazine: Eet minder vlees!

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.