Pausbezoek laat Brazilianen koud

Brazilië is het land met het meeste katholieken ter wereld, maar het vijfdaagse bezoek van paus Benedictus II aan Brazilië, dat tot en met zondag duurt, laat de meeste Brazilianen koud. “We zijn alleen bezorgd over de verkeersopstoppingen die het zal veroorzaken”, zegt de katholieke kleuterjuffrouw Marta Marcondes.
Het contrast is groot. Toen paus Johannes Paulus II in 1980 als eerste paus ooit Brazilië bezocht – voor de hele maand maar liefst – stroomden miljoenen Brazilianen toe voor zijn tientallen toespraken overal in het land. De voorganger van Benedictus II keerde in de jaren negentig nog tweemaal terug, maar die latere bezoeken hadden minder impact dan het memorabele eerste.
Terwijl de Evangelische Kerken erop vooruitgaan in het klassiek katholieke Brazilië, verliest de Katholieke Kerk er leden.
Het pausbezoek valt bovendien samen met een conflict tussen de Braziliaanse Katholieke Kerk en de linkse regering van president Luiz Inácio Lula da Silva. Minister van Gezondheid José Gomes Temporao wil een nationaal debat over abortus voeren, het liefst met een referendum over de legalisering ervan. Momenteel laat Brazilië, net als de meeste andere landen in de regio, abortus alleen toe als het leven van de vrouw in gevaar is. Mexico-Stad heeft recent abortus gelegaliseerd. In Uruguay werd een wetsvoorstel in die richting op het nippertje tegengehouden in de senaat.
Een opiniepeiling uitgevoerd door de Braziliaanse vrouwenorganisatie ‘Katholieken voor de Vrije Keuze’ bij 1.989 mannen en vrouwen tussen 18 en 29 jaar oud, toont dat 96 procent van de katholieke ondervraagden voorstander is van condoomgebruik als voorbehoedsmiddel en bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Negenenzeventig procent is het niet eens met het kerkelijke verbod op seks voor het huwelijk.
Paus Benedictus II ontmoet vandaag (donderdag) president Lula da Silva en naar verwachting 35.000 jongeren uit het hele land in het voetbalstadium Pacaembú. Vrijdag gaat hij voor in een openluchtmis en zal hij Antioni Galvao als eerste Braziliaan ooit heilig verklaren. Na een bijeenkomst met Braziliaanse bisschoppen zal hij dan per helikopter naar Aparecida vliegen, voor een bezoek aan het populaire heiligdom Nossa Senhora Aparecida.
Zaterdag bezoekt de paus de Hacienda Esperanza, een rehabilitatiecentrum voor drugsverslaafden en aidspatiënten van de Katholieke Kerk. Zondag opent hij de Vijfde Algemene Conferentie van Latijns-Amerikaanse en Caribische bisschoppen in Aparecida.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.