Peking beloont verklikkers van milieumisdrijven

Inwoners van Peking die milieuvervuilende fabrieken of stoffige bouwwerven melden bij het stadsbestuur, kunnen daarvoor een kleine beloning krijgen. Zelfs aan de oude kar van de buurman die zwarte rookwolken uitbraakt, is geld te verdienen.
Burgers moeten de inbreuken kunnen bewijzen met foto’s of videomateriaal. Verleden jaar kreeg de gemeentelijke dienst voor milieubescherming 2.302 klachten binnen over milieuvervuiling. 2.200 overtreders zijn bestraft, de andere zaken komen deze maand nog voor de rechtbank, zegt een medewerker van de dienst in het Dagblad van Peking. In totaal heeft de stad al 5.849,5 euro uitgekeerd aan de informanten van milieumisdrijven. Het programma loopt dit jaar door.

Peking, dat in 2008 de Olympische Spelen organiseert, hoopt zo de groene doelstellingen te behalen die de stad in 2005 is overeengekomen met het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP). Het milieu is één van de belangrijkste criteria geworden voor de evaluatie en de selectie van steden die de Spelen willen ontvangen. Het UNEP houdt daarbij een oogje in het zeil.

De Chinese hoofdstad heeft ook een ambitieus milieuplan gelanceerd om de milieuvervuiling in de stad aan te pakken. In het kader van ‘Groen Peking’ nam de stad in 2005 4.000 oude dieselbussen en 30.000 taxi’s uit rotatie. Steenkoolcentrales moesten de uitstoot van schadelijke stoffen inperken en chemiefabrieken in het zuidoosten van de stad moesten verhuizen. Peking bouwt ook zes waterzuiveringsinstallaties en gebruikt gerecycleerde materialen voor de Olympische infrastructuur.

De maatregelen lijken hun vruchten af te werpen. Het voorbije jaar is de luchtkwaliteit in de stad verbeterd. De gemeentelijke dienst voor Milieubescherming telde op 24 december 2006 238 zogenaamde “blauwe hemeldagen”, waarmee het doel van 65 procent dagen met “redelijk goede luchtkwaliteit” gehaald werd. Begin 2006 zag het er niet goed uit. Tussen januari en april noteerde de stad slechts 51 “blauwe hemeldagen”. Regenbuien die stof en smog wegwasten, hielpen de stad een handje.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.