Peking kijkt tegen Olympisch watertekort aan

Een van de hete hangijzers op de jaarlijkse vergadering van het Chinese volkscongres is de watervoorziening van de hoofdstad Peking tijdens de Olympische maand augustus. Peking wil een beroep doen op water van naburige provincies, maar de lokale bestuurders staan zoveel mogelijk op de rem.
Het Nationale Volkscongres van 5 tot 18 maart is zowat de enige mogelijkheid voor Chinese volksvertegenwoordigers om een kritisch nationaal debat te voeren. “Het is niet dat we Peking geen water willen geven. Er is gewoon geen water meer om te delen”, zegt Zhang Fuming, volksvertegenwoordiger van de noordwestelijke provincie Shanxi. De verwachte waterconsumptie in Peking tijdens de Olympische Spelen wordt geschat op 2,7 miljoen kubieke meter per dag.
De provincies Shanxi en Hebei liggen stroomopwaarts de rivier Yongdinghe, die water naar Peking voert, en kampen zelf met tekorten. Hebei heeft sinds 1999 af te rekenen met chronische droogte en de lokale bestuurders investeren volop in een hybride rijstsoort die minder water nodig heeft. Shanxi staat bekend als de steenkoolput van China. Door de mijnbouw raakt het schaarse grondwater snel opgebruikt en vooral vervuild, zodat het niet meer kan dienen voor de landbouw.
Daarnaast bestaat er onduidelijkheid over hoeveel Peking precies wil betalen voor het extra water uit de provincies. De provincie Hebei heeft al aangedrongen op compensatiebetalingen om de schade aan de lokale industrie te vergoeden. “Zonder duidelijke administratieve orders zijn de transacties zo goed als onmogelijk”, zegt hydroloog Cao Dazheng, “Het water is niet duidelijk verdeeld tussen de verschillende steden en regio’s”.

Structureel probleem


Ook zonder de Olympische Spelen is de watervoorziening van Peking onzeker. Het hele noorden van China kampt met droogte, het oppervlaktewater is sterk vervuild en de waterhoudende lagen worden leeggepompt om de behoefte van steeds meer stadsbewoners te dekken. Recent gingen zelfs stemmen op om de hoofdstad te verhuizen naar het zuiden van China, waar er minder waterproblemen zijn. Driehonderd miljoen Chinezen hebben geen toegang tot drinkbaar water, zo blijkt uit overheidscijfers.
Ondanks de schaarste willen de organisatoren van de Spelen en stadsplanners een reeks nieuwe waterparken en golfterreinen bouwen. Peking heeft nu al meer dan dertig golfterreinen, die elk meer dan 3000 kubieke meter per dag vragen voor onderhoud.
Om de dorst van de hoofdstad te laven heeft China geïnvesteerd in infrastructuurwerken om water om te leiden van de twee grootste rivieren, de Blauwe Rivier en de Gele Rivier. Het meest ambitieuze project moet Peking elk jaar een miljard ton water opleveren uit de Blauwe Rivier, door een kanaal van 1227 kilometer lang. Het totale project zou 40 miljard euro kosten, meer dan dubbel zoveel als de controversiële Drieklovendam.
In januari begonnen ingenieurs water om te leiden uit de Gele Rivier. In de volgende drie maanden moet 150 miljoen kubieke meter water over een afstand van 400 kilometer naar het meer van Baiyangdian ten zuiden van Peking vloeien.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.